Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 7. máj 2024Meniny má Monika
< sekcia Slovensko

Kongresmani z USA ocenili SR ako dôveryhodného spojenca v NATO

Na snímke zľava americký kongresman Juan Vargas, americký kongresman Dan Kildee, americký kongresman Darrell Issa, americký senátor Chris Coons, americký senátor Marion Michael Rounds, veľvyslanec Spojených štátov amerických na Slovensku Gautam A. Rana počas tlačovej konferencie na pôde ambasády Spojených štátov amerických v Bratislave v sobotu 13. januára 2024. Foto: FOTO TASR - Pavol Zachar

Delegácia Kongresu USA bola zložená z dvoch senátorov a piatich členov Snemovne reprezentantov. Cieľom návštevy a stretnutí v Bratislave bolo posilnenie bilaterálnych vzťahov.

Bratislava 13. januára (TASR) - Delegácia amerického Kongresu po sobotňajších stretnutiach so slovenskými predstaviteľmi v Bratislave vyzdvihla úzke vzťahy medzi oboma krajinami. Dvadsať rokov po vstupe Slovenska do Severoatlantickej aliancie (NATO) ho kongresmani označili za dôveryhodného spojenca, informuje TASR.

Delegácia Kongresu USA bola zložená z dvoch senátorov a piatich členov Snemovne reprezentantov. Cieľom návštevy a stretnutí v Bratislave bolo posilnenie bilaterálnych vzťahov, spresnila pre TASR mediálna koordinátorka amerického veľvyslanectva v SR Lucia Vitteková.

Delegácia absolvovala separátne rokovania s prezidentkou SR Zuzanou Čaputovou a predstaviteľmi slovenskej vlády vrátane premiéra Roberta Fica, ministra obrany Roberta Kaliňáka a šéfa rezortu diplomacie Juraja Blanára.

Americkí predstavitelia na tlačovej konferencii uviedli, že sa v rámci návštevy SR prišli oboznámiť a pochopiť názory občanov a slovenskej vlády a zároveň tlmočiť odkaz pevného spojenectva medzi USA a Slovenskom. Poukázali na to, že ako skupina reprezentujú väčšinový názor v Kongrese aj medzi bežnými Američanmi ohľadne potrebnej podpory Ukrajine.

Uznali, že aj napriek rozdielnym názorom v súčasných prístupoch a politike voči Ukrajine existuje medzi najvyššími predstaviteľmi oboch krajín zhoda v širších cieľoch NATO a USA. V tejto súvislosti poukázali na aktívnu úlohu SR v odmínovaní ukrajinského územia, poskytovaní humanitárnej pomoci či na to, že aj nová slovenská vláda naďalej umožňuje súkromným firmám posielať Kyjevu vojenský materiál.

Ocenili tiež ústretový prístup SR k ukrajinským utečencom a pokračujúcu humanitárnu pomoc Ukrajine, ktorá už vyše 22 mesiacov bojuje proti ruskej vojenskej agresii.