Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Slovensko

Záver apríla bol na niektorých miestach Slovenska rekordne chladný

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Takto chladno tu počas posledných piatich dní apríla nebolo nikdy v histórií pozorovaní.

Bratislava 30. apríla (TASR) – Záver apríla je v tomto roku na Slovensku chladný, predovšetkým na západe územia krajiny. Relatívne nízke teploty sa vyskytovali najmä v noci. Skonštatovali to meteorológovia Slovenského hydrometeorologického ústavu (SHMÚ).

Aj v minulosti sa v nížinách vyskytol v závere apríla mráz vo výške dva metre nad zemou. Výnimočnosť situácie posledných dní je v tom, že na viacerých miestach na západe krajiny bolo takto chladno až v troch rôznych dátumoch počas poslednej aprílovej pentády (26.4.-30.4.), vysvetlili Pavol Beránek, Cyril Siman a Peter Kajaba.

Po nočných mrazoch poľnohospodári v Čachticiach rátajú škody, mráz najviac zničil úrodu jahôd, škody sa prejavia aj na úrode viniča a jabĺk. Na snímke zmrznuté výhonky viniča 28. apríla 2016.
Foto: TASR/Radovan Stoklasa
Chladný ráz počasia ilustrovali na príklade Piešťan, kde mrzlo v utorok (26.4.), vo štvrtok (28.4.) i v piatok (29.4.). Najsilnejší mráz tu SHMÚ pozoroval v utorok, a to až – 5,1 stupňa Celzia. "Bola to, samozrejme, rekordná hodnota, takto chladno nebolo v tejto stanici ani raz minimálne za posledných 65 rokov," skonštatovali meteorológovia. Vo štvrtok bolo v Piešťanoch – 2,6 a v piatok - 1,7 stupňa Celzia.

Zo staníc s nadmorskou výškou do 1200 metrov bola najnižšia teplota v úrovni dva metre nad zemou nameraná počas posledného aprílového týždňa v Novej Lehote pri Handlovej. V nadmorskej výške 597 metrov bolo v utorok nad ránom –6,8 stupňa Celzia.

Na Slovensku je záver tohtoročného apríla na niektorých miestach veľmi chladný, ešte chladnejšie bolo v piatok (29.4.) v Českej republike, a to na niektorých miestach v polohách okolo 1000 m nad morom. Napríklad v stanici Kvilda – Perla namerali vo výške dva metre nad povrchom -15,2 stupňa Celzia. Takto chladno tu počas posledných piatich dní apríla nebolo nikdy v histórií pozorovaní.

Na snímke zmrznuté jahody 28. apríla 2016.
Foto: TASR/Radovan Stoklasa
Premenlivosť počasia v apríli má viacero príčin. Súvisí predovšetkým s nestabilnou polohou frontálnej zóny, ale i so zväčšujúcim sa množstvom slnečného žiarenia, ktoré prinášajú stále dlhšie dni. V Arktíde sa súčasne ešte stále nachádzajú pomerne veľké zásoby studeného vzduchu. Preto na území Slovenska je často v apríli zaznamenaný výskyt prvého letného dňa, ale poľnohospodári a záhradkári musia počítať i s mrazmi, a to aj v nížinách.

Za vhodnej situácie, ako je prílev studeného vzduchu a následne utíšenie vetra a zmenšenie oblačnosti počas noci, môžu mať mrazy aj plošne rozsiahlejší výskyt. Na začiatku apríla ešte zväčša nespôsobujú väčšie škody, v závere mesiaca však bývajú následky pre poľnohospodárov, ovocinárov a záhradkárov vzhľadom na vyšší stupeň vývoja vegetácie značné.

Máj sa začne na časti územia Slovenska prízemnými mrazmi

Mesiac máj sa začne na časti územia Slovenska chladným počasím. Aj pre nadchádzajúcu noc vydal Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) výstrahu prvého stupňa pred prízemnými mrazmi.

Foto: SHMÚ


Tie sa môžu v nedeľu (1.5.) nadránom vyskytnúť na celom strednom Slovensku a na severe východného Slovenska. Výstraha platí pre celý Žilinský a Banskobystrický kraj, väčšinu Trenčianskeho kraja (okrem okresov Nové Mesto nad Váhom a Myjava), Prešovského kraja (okrem okresov Humenné, Prešov a Snina) a časť Košického kraja (okresy Gelnica, Rožňava a Spišská Nová Ves).

V severnej polovici stredného Slovenska a na Spiši meteorológovia očakávajú vo výške päť centimetrov nad zemou teplotné minimá od nula do mínus päť stupňov Celzia. Inde do mínus troch stupňov Celzia. SHMÚ varuje, že takýto prízemný mráz môže predstavovať potenciálne nebezpečenstvo pre teplomilné rastliny.

Prečítajte si podrobnú predpoveď počasia v sedemdesiatich slovenských mestách a vo svete.