Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Slovensko

Konsolidačné opatrenia sa podľa premiéra bežných ľudí nedotknú

Robert Fico Foto: TASR/Martin Baumann

V dnešnej diskusnej relácii TA3 V politike to deklaroval premiér Robert Fico.

Bratislava 10. marca (TASR) – Vláda chce dodržať svoj záväzok znížiť deficit verejných financií v tomto roku pod 3 % HDP. Nepripravuje však také konsolidačné opatrenia, aké vlani, ktoré by sa dotkli ľudí. V dnešnej diskusnej relácii TA3 V politike to deklaroval premiér Robert Fico.

"Konsolidačný balík bol uzatvorený v roku 2012. Trval som na tom, že ak máme urobiť tieto nepríjemné rozhodnutia, treba ich urobiť čo najrýchlejšie. Urobili sme ich. Stále budem trvať na tom, že podstatnú časť konsolidácie verejných financií znášajú firmy a bohatí ľudia," podčiarkol s tým, že to, čo sa udialo vo vzťahu k živnostníkom, bolo po dohode s nimi. "Nebol to žiadny diktát zo strany vlády, dohodli sme sa na úprave odvodov," prízvukoval.

V prípade, ak by prišlo k nejakým nepredvídateľným udalostiam vo svete, ktoré by ovplyvnili finančné trhy, vláda bude postupovať tak, aby sa konsolidačné opatrenia dotkli firiem, bánk, monopolov či bohatých ľudí. "Keby sa niečo dialo, tak pôjdeme touto cestou aj v budúcnosti, ale nerátame tento rok so žiadnymi opatreniami konsolidačného charakteru, aké sa urobili minulý rok," podčiarkol.

Uvažuje sa napríklad o zvýšení dane z luxusného majetku. Podľa Fica do toho vládu tlačí pravica aj Európa. "Každý hovorí, že majetkové dane by sa mali jasne preniesť na bohatých. To je filozofia, ktorá sedí s naším sociálnodemokratickým pohľadom," dodal.

Pripomenul, že Slovensko potrebuje veľké verejné investície. Takými sú napríklad výstavba diaľnic, na ktoré chcú do konca roka 2016 minúť 8 až 9 miliárd eur.

Zároveň vyjadril počudovanie nad útokmi, ktoré prišli po schválení výstavby infraštruktúry futbalových štadiónov. Na tento účel má ísť počas 10 rokov 45 miliónov eur. Tento rok to teda bude 4,5 milióna eur, ktoré sa vláde podarilo usporiť. "Musíme investovať. My tu predsa teraz neskapeme a nebudeme sa tváriť, že sa nič nedá robiť, lebo je hlboká kríza. Áno, je hlboká kríza, ale snažíme sa verejnosti ukazovať, že vláda robí čo môže," zdôraznil Fico.

Zároveň je presvedčený o tom, že druhý polrok 2013 bude obdobím, kedy sa motory západnej ekonomiky naštartujú tak, že krajiny Vyšehradskej štvorky budú ťahané týmto veľkým hospodárskym rastom.