Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Slovensko

VIDEO: Kontingent slovenských vojakov sa vrátil z misie UNFICYP

Na snímke minister obrany SR Peter Gajdoš odovzdáva vojakom vyznamenania po návrate z misie UNFICYP na Cypre v priestoroch Protilietadlovej raketovej brigády v Nitre, 23. septembra 2016. Foto: TASR - Milan Ivanič

Za 15 rokov sa na misii UNFICYP na Cypre vystriedalo do 3000 vojakov, z toho zhruba 150 žien.

Nitra 23. septembra (TASR) - Z mierovej operácie na Cypre sa vrátil ďalší kontingent slovenských vojakov. V priestoroch Protilietadlovej raketovej brigády v Nitre ich dnes privítal aj minister obrany SR Peter Gajdoš, ktorý ocenil ich pôsobenie v rámci misie UNFICYP.

"Som skutočne hrdý na pôsobenie našich profesionálnych vojakov Ozbrojených síl Slovenskej republiky (OS SR) v misiách v zahraničí. UNFICYP je jedna z misií Organizácie Spojených národov. Naši vojaci sa na nej podieľajú od roku 2001. Za tých 15 rokov sa ich už na Cypre vystriedalo do 3000, z toho zhruba 150 žien. Cieľom misie je zabezpečenie statusu quo v znepriatelených zónach a zabezpečenie a udržanie mieru medzi nimi a zároveň aj poskytnutie humanitárnej pomoci,"
uviedol Gajdoš.

Slovenskí vojaci majú spolu s ďalšími armádami na starosti udržiavanie poriadku v sektore Štyri. Podľa slov veliteľa slovenskej jednotky Jozefa Paňka sa toto poslanie vďaka profesionalite príslušníkov OS SR darí napĺňať. "Našou úlohou bolo dodržiavať takzvanú integritu nárazníkovej zóny, kde sa monitoroval stav opozičných síl, ktoré sú rozmiestnené pozdĺž čiary zastavenia paľby. Týmto monitorovaním a patrolovaním zabezpečujeme zachovanie statusu quo v danej oblasti. Okrem toho sa podieľame aj na zabezpečenie poriadku a zákonnosti. Pôsobil som v tejto operácii už druhýkrát a môžem potvrdiť, že slovenskí vojaci sú na Cypre pojmom," skonštatoval Paňko.

Jeho slová potvrdil aj náčelník Generálneho štábu OS SR Milan Maxim, ktorý sa iba pred pár dňami vrátil z Cypru, kde bol na trojdňovej inšpekcii. "Môžem vyhlásiť, že ako z velenia misie, tak aj z velenia vojsk, ktoré spolupôsobia s nami, zaznieva na našich vojakov iba chvála. V sektore Štyri spolu s nami pôsobia aj vojaci Ukrajiny, Maďarska a Srbska. Stretol som sa aj s ich veliteľmi a všetci potvrdili, že pod velením podplukovníka Paňka boli všetky úlohy splnené a mali na to vytvorené aj patričné podmienky," povedal Maxim.