Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Slovensko

Kontroly objektívnej zodpovednosti odhalili viac ako 1200 priestupkov

Ilustračná smímka Foto: TASR/František Iván

Vo väčšine z nich išlo o prekročenie maximálnej povolenej rýchlosti.

Bratislava 25. marca (TASR) – Pokuta vo výške 699 eur príde majiteľovi vozidla, ktoré sa obcou rútilo rýchlosťou 119 kilometrov za hodinu. Vodič auta v tomto prípade prekročil maximálnu povolenú rýchlosť o 69 kilometrov za hodinu. Ide o najzávažnejší priestupok, ktorý policajti zaznamenali prostredníctvom kontrol objektívnej zodpovednosti. TASR o tom informovala hovorkyňa Prezídia Policajného zboru Denisa Baloghová.

Policajti vykonávajú kontroly objektívnej zodpovednosti od 14. januára tohto roku. Znamená to, že ak zistia priestupok, nevybavujú ho s vodičom na mieste, ale pokuta príde poštou majiteľovi vozidla. Do polovice marca policajti takto odhalili 1263 správnych deliktov, vo väčšine z nich (1178) išlo o prekročenie maximálnej povolenej rýchlosti. Najviac priestupkov (185) sa zistilo v Nitrianskom kraji. Okrem prekročenia maximálnej povolenej rýchlosti sa podľa polície dá kontrolou objektívnej zodpovednosti zistiť aj nedovolené predchádzanie, nedanie prednosti v jazde, porušenie zákazov otáčania, zastavenia, státia, odbočenia, vjazdu a ďalšie.

Podľa Baloghovej sa pokute za priestupok zistený kontrolou objektívnej zodpovednosti nevyhnú ani majitelia vozidiel registrovaných v zahraničí, ak ide o niektorý zo štátov Európskej únie. "Slovenská republika transponovala do právneho poriadku okrem iného i smernicu Európskeho parlamentu a Rady 2011/82/EÚ, ktorou sa zjednodušuje cezhraničná výmena informácií o deliktoch na úseku bezpečnosti cestnej premávky," uviedla hovorkyňa. Policajti tak majú možnosti, ako zistiť držiteľa alebo vlastníka vozidla registrovaného v inom štáte únie. "Na základe takto zisteného držiteľa vozidla je možné zaslať rozkaz o uložení pokuty aj do zahraničia," dodala.

Objektívna zodpovednosť bola do legislatívy zavedená ešte v júli 2012, policajti však doposiaľ nemajú systém, ktorý by fungoval automaticky. "Po zadokumentovaní priestupku policajti overia identitu majiteľa alebo držiteľa vozidla v policajných evidenciách, manuálne vyhotovia platobný rozkaz aj s fotodokumentáciou o spáchaní priestupku a odošlú priestupcovi," vysvetlila Baloghová. Policajti používajú to, čo majú. "Využívame technické prostriedky, ktoré máme k dispozícii, čiže radary v autách, videokamery i prenosné radary," uzavrela.