Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 18. máj 2024Meniny má Viola
< sekcia Slovensko

Zamestnanci Sociálnej poisťovne si podvodne vyplácali nemocenské dávky

Foto: TASR/AP

Štátu vznikla škoda 12.720 eur, no je predpoklad, že suma nie je konečná.

Bratislava 30. marca (TASR) - Na pobočkách Sociálnej poisťovne (SP) vo Vranove nad Topľou, Rimavskej Sobote a v Žiline dochádzalo v uplynulých rokoch k podvodom. Vedenie SP pri kontrole odhalilo pracovníkov, ktorí podvodným spôsobom vyplácali nemocenské dávky na svoj účet, prípadne na účty svojich známych alebo rodiny.

"Ide o prípady, ktoré sa ťahajú od roku 2009, to znamená 2009, 2010 a čiastočne 2011," informoval na dnešnej tlačovej konferencii v Bratislave generálny riaditeľ SP Ľuboš Lopatka.

Odhalení zamestnanci si podľa informácií SP napríklad posielali na účet dávku, na ktorú klientovi nevznikol nárok, pretože nesplnil podmienky včasného zaplatenia poistného. V ďalšom prípade napríklad ukončenú klientsku práceneschopnosť (PN) zamestnanci umelo predlžovali a takýmito peniazmi sa obohacovali. "Samozrejme, postup, ktorý sme zvolili, je štandardný, to znamená rozviazanie pracovného pomeru, trestné oznámenie a následne personálne zmeny," povedal na margo osudu podvodníkov Lopatka.

Štátu vznikla celková škoda 12.720 eur, no Lopatka predpokladá, že suma nie je konečná. Kontrola, ktorá už odhalila vinníkov, sa má skončiť do konca 1. polroka 2012. Sleduje najmä vyplácanie nemocenských dávok v roku 2009 a v niektorých odôvodnených prípadoch aj v období od roku 2006.

Ako Lopatka dodal, podvodné správanie nie je v SP obvyklé ani štandardné. V inštitúcii pracuje podľa neho drvivá väčšina poctivých ľudí, ktorých prácu si veľmi váži.

"Na druhej strane je absolútne neprijateľné, aby medzi nami boli takýto jedinci, ktorí znehodnocujú úsilie ostatných. Nehovoriac o tom, že, samozrejme, ide o nezákonné správanie, ktoré je v rozpore s etickým kódexom tejto inštitúcie," vyhlásil Lopatka.