Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 17. máj 2024Meniny má Gizela
< sekcia Slovensko

Kontrolóri NKÚ na Najvyššom súde SR nenašli finančné rozdiely

Štefan Harabin Foto: TASR/František Iván

V troch prípadoch však neboli vo faktúrach zadokumentované vykonané práce, ktoré boli uvedené v zmluvách a na jednej zmluve chýbal dátum podpísania.

Bratislava 11. mája (TASR) - Na Najvyššom súde (NS) SR sa skončila kontrola Najvyššieho kontrolného úradu (NKÚ) SR. Jeho zamestnanci nenašli žiadne závažné chyby, ani finančné rozdiely. V troch prípadoch však neboli vo faktúrach zadokumentované vykonané práce, ktoré boli uvedené v zmluvách a na jednej zmluve chýbal dátum podpísania. Kontrola hospodárenia bola predmetom sporu medzi bývalým ministrom financií Ivanom Miklošom (SDKÚ-DS) a predsedom súdu Štefanom Harabinom, ktorý jeho kontrolórov na NS SR nepustil.

"Predmetom kontroly bolo preveriť správnosť zostavenia záverečného účtu kapitoly NS SR za rok 2011. Účelom bolo overiť, či záverečný účet kapitol NS SR podáva verný a pravdivý obraz o majetkovej, výnosovej a finančnej situácii kapitoly," píše sa v správe NKÚ, ktorú TASR poskytla jeho hovorkyňa Lenka Ištváňová. Kontrolou sa podľa správy zistilo, že štruktúra návrhu záverečného účtu je obsahovo a formálne v súlade s príslušnou smernicou ministerstva financií a preverením finančných výkazov sa nezistili žiadne finančné rozdiely.

"Potvrdilo sa, že nemáme žiadne predražené tendre, nákupy, podozrivé nevýhodné zmluvy pre štát ako modré gorily. Rovnako nerozhadzujeme peniaze občanov na nefunkčné systémy, ako to bolo na daňovej správe," reagoval na výsledky kontroly predseda NS SR Štefan Harabin.

Posledný pokus úradníkov z ministerstva financií začať kontrolu na NS SR bol 8. decembra 2011. "Audit otvorili a zároveň ho prerušili, pretože Najvyšší súd SR trvá na svojom stanovisku, že existujú právne prekážky na vykonanie vládneho auditu," povedal vtedy hovorca rezortu financií Martin Jaroš. Súd argumentoval rozsudkom Krajského súdu v Bratislave a rozsudkom NS SR, z ktorého vyplýva, že ministerstvo financií ho nemôže kontrolovať. Úradníci z ministerstva zase argumentovali rozhodnutím Ústavného súdu (ÚS) SR, ktorý v disciplinárnom konaní proti Harabinovi podľa Jaroša uviedol, že aj NS SR ako správca rozpočtovej kapitoly spadá pod zákon o finančnej kontrole.

Za to, že Harabin nepustil kontrolórov na súd, uložilo ministerstvo financií NS SR pokutu 33.000 eur. NS SR sa obrátil na súd, kde uspel. Na Harabina zase podala exministerka spravodlivosti Lucia Žitňanská (SDKÚ-DS) návrh na disciplinárne potrestanie. Ústavný súd jej 29. júna 2011 vyhovel a Harabina potrestal 70-percentnou zrážkou z platu na jeden rok. Harabin sa preto obrátil na Európsky súd pre ľudské práva.

Ročný rozpočet NS SR predstavuje približne osem miliónov eur. Prostredníctvom kapitoly NS SR je na štátny rozpočet napojená aj Kancelária Súdnej rady SR.