Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 18. máj 2024Meniny má Viola
< sekcia Slovensko

Kontroly v roku 2019 odhalili 191 nelegálne zamestnaných cudzincov

Ilustračné foto. Foto: TASR/Štefan Puškáš

Najviac, 142 nelegálne zamestnaných cudzincov pochádza z Ukrajiny, bez potrebných povolení pracovalo aj 25 Srbov, 18 Moldavcov a šesť Gruzíncov.

Bratislava 12. augusta (TASR) – Pri odhaľovaní nelegálneho zamestnávania a nelegálnej práce cudzincov v roku 2019 skontrolovala polícia spolu s inšpektorátmi práce 291 podnikateľských subjektov. Nelegálne zamestnávanie odhalila v 49 firmách, v ktorých na "čierno" pracovalo 44 Slovákov a 191 cudzincov. Vyplýva to zo Súhrnnej správy o stave plnenia úloh, zámerov a cieľov migračnej politiky. Správu, ktorú na stredajšie rokovanie vlády predložilo Ministerstvo vnútra (MV) SR, vzal kabinet na vedomie.

V rámci kontrol zameraných na dodržiavanie zákazu nelegálneho zamestnávania, pobyt cudzincov a odhaľovanie obetí obchodovania s ľuďmi skontrolovali celkovo 2183 osôb, z toho 1331 občanov Slovenskej republiky a 852 cudzincov.

Najviac, 142 nelegálne zamestnaných cudzincov pochádza z Ukrajiny, bez potrebných povolení pracovalo aj 25 Srbov, 18 Moldavcov a šesť Gruzíncov. "Nelegálne zamestnaní cudzinci vykonávali prácu predovšetkým v oblasti priemyselnej výroby a stavebníctva," dodal rezort vnútra. Upozornil tiež, že 56 nelegálne zamestnaných cudzincov nemalo ani oprávnenie na pobyt v SR.

Súhrnná správa bilancuje plnenie opatrení jednotlivých rezortov, prípadne iných subjektov, ako napríklad Úradu pre Slovákov žijúcich v zahraničí (ÚSŽZ) v oblasti migračnej politiky. Na rok 2019 prijali inštitúcie približne 80 opatrení, väčšina z nich sa priebežne plnila.

"Pri napĺňaní zámerov migračnej politiky sa primerane uplatňujú princípy aktívnej účasti na úlohách Európskej únie v oblasti kontroly hraníc, prisťahovalectva a azylu, ústavnosti a zákonnosti, suverenity, regulácie migrácie, dodržiavania ľudských práv a slobôd, flexibility a zákazu diskriminácie," uviedli predkladatelia správy.

Konkretizujú napríklad, že v prípade oblasti spolupráce SR s Európskou agentúrou pre zahraničnú a pobrežnú stráž (Frontex) pokračuje budovanie zahraničnej jednotky Policajného zboru. "Databáza zahraničnej jednotky k 31. decembru 2019 disponuje 405 policajtmi,“ uviedlo MV v správe. V roku 2019 bolo z tejto jednotky do zahraničia vyslaných 188 policajtov. "V rámci bilaterálnej pomoci bolo vyslaných 97 policajtov (do Macedónska 45, do Srbska 52) a do operácií organizovaných agentúrou Frontex 91 policajtov," priblížil rezort.