Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

Vznikne Koordinačno-metodické centrum, bude bojovať s domácim násilím

Minister práce, sociálnych vecí a rodiny SR Ján Richter, archívne foto Foto: TASR/Martin Baumann

Zriadené má byť zatiaľ v rámci Inštitútu pre výskum práce a rodiny, neskôr by malo fungovať ako samostatný subjekt.

Bratislava 14. apríla (TASR) – Pomôcť bojovať s násilím na ženách by už začiatkom mája mohlo Koordinačno-metodické centrum pre rodovo podmienené a domáce násilie, ktoré má vzniknúť v Bratislave. Zriadené má byť zatiaľ v rámci Inštitútu pre výskum práce a rodiny, neskôr by malo fungovať ako samostatný subjekt. Spolupracovať bude s odborom rodovej rovnosti Ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny (MPSVR) SR.

"Centrum bude koordinovať národnú politiku pre oblasť prevencie, v rámci neho bude vytvorený aj expertný tím," povedal dnes na tlačovej konferencii v Bratislave minister práce sociálnych vecí a rodiny Ján Richter (Smer-SD).

Usmerňovať bude napríklad služby poskytované v oblasti primárnej prevencie, spolupracovať s inštitúciami z regiónov, analyzovať legislatívu či iniciovať výskumy a tvorbu štatistík. Trvalý pracovný pomer by tam mali mať asi štyri odborníčky, počíta sa aj s externistami.

Na vznik centra pôjdu zväčša peniaze z nórskych fondov, asi 2.000.000 eur, finančnú spoluúčasť bude mať aj Slovensko, približne 300.000 eur pôjde zo štátneho rozpočtu.

"Boj proti zlu považujeme v našej krajine za dôležitý, násilie na ženách je jasné poručovanie ľudských práv," uviedla Inga Magistad, veľvyslankyňa Nórskeho kráľovstva v Slovenskej republike. Novovznikajúce centrum je podľa nej správnym postupom v boji proti násiliu, takáto inštitúcia sa nachádza aj v Nórsku.

Z nórskych fondov bude sumou viac ako 600.000 eur podporený aj projekt Bezpečný ženský dom MyMamy v Prešove. Ten by už v auguste tohto roka mohol byť útočiskom pre obete domáceho násilia. Sídliť bude v priestoroch bývalej materskej školy, ktorá je momentálne v rekonštrukcii.

Na projekt vyhlásilo Záujmové združenie žien MyMamy aj verejnú zbierku, platná je do konca decembra 2015.