Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Slovensko

Korčok: Bez ústrednej vlády v Líbyi nebude úspešný boj proti migrácii

Na archívnej snímke štátny tajomník Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí Slovenskej republiky Ivan Korčok. Foto: TASR - Martin Baumann

Ústredná vláda by sa mohla zrodiť po decembrových prezidentských a parlamentných voľbách.

Brusel 16. júla (TASR) - Európska únia podporuje vznik centrálnej vlády v Líbyi, bez ktorej nebude možné riešiť ani otázku nelegálnej migrácie. Upozornil na to štátny tajomník Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Ivan Korčok na pondelkovom zasadnutí Rady EÚ pre zahraničné veci v Bruseli.

Korčok spresnil, že debaty európskych diplomatov o Líbyi mali dva rozmery. V prvom rade EÚ podporuje proces vedený osobitným vyslancom OSN pre Líbyu, zameraný na vytvorenie centrálnej mocenskej štruktúry. To znamená, že Líbya by mala mať jednu demokraticky zvolenú vládu, ktorá bude kontrolovať dianie v krajine.

Ústredná vláda by sa mohla zrodiť po decembrových prezidentských a parlamentných voľbách. "Tá cesta k nim bude ťažká," upozornil Korčok. Zároveň však ocenil, že koncom mája sa v Paríži, z iniciatívy francúzskeho prezidenta Emmanuela Macrona, podarilo zhromaždiť hlavných protagonistov líbyjskej krízy a naštartovať "vnútorný proces" smerujúci k voľbám.

Slovenský diplomat priznal, že s touto otázkou bola spojená aj druhá časť debát Rady ministrov venovaná migrácii. EÚ vníma, že počty migrantov z odchádzajúcich z Líbye sa znížili až o 80 percent. Na druhej strane však badať teritoriálny presun migrantov cez západné Stredomorie.

"Musíme byť dôslední a snažiť sa o maximálny nátlak zo strany EÚ, aj podporou ekonomického vývoja krajiny, aby Líbya nejakým spôsobom migráciu držala pod kontrolou, lebo otázka migrácie cez Líbyu zažehnaná nie je," skonštatoval Korčok.

Zároveň priznal, že hlavní hráči v Líbyi odmietajú projekt vyloďovacích platforiem, na ktorých sa dohodli európskej krajiny na júnovom summite EÚ.

"Nemôžeme takéto platformy riešiť bez silnej zahraničnej politiky," povedal Korčok. Diskusie na túto tému už podľa neho začali a rakúske predsedníctvo v Rade EÚ sa pravdepodobne už v auguste začne angažovať v hľadaní spôsobov, ako zvýšiť zahranično-politický tlak zo strany EÚ tak, aby dokázala presadiť svoje ciele aj na území iného štátu.

"To bude veľmi ťažké, lebo naozaj v Líbyi stále nemáme na druhej strane stola jedného hráča, ktorý by túto situáciu kontroloval," uviedol Korčok.

Spravodajca TASR Jaromír Novak