Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 14. máj 2024Meniny má Bonifác
< sekcia Slovensko

Korčok: Francúzsko je náš strategický partner

Na archívnej snímke minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Ivan Korčok. Foto: TASR – Jaroslav Novák

Korčok pripomenul, že na Slovensku aktuálne pôsobí takmer 400 francúzskych podnikateľských subjektov, ktoré vytvárajú skoro 30.000 pracovných miest.

Bratislava 8. októbra (TASR) - Za strategického partnera, s ktorým má Slovensko dobré bilaterálne vzťahy, označil Francúzsko minister zahraničných vecí a európskych záležitostí (MZVEZ) SR Ivan Korčok po štvrtkovom stretnutí s šéfom jeho diplomacie Jeanom-Yvesom Le Drianom. TASR o tom informoval tlačový odbor MZVEZ SR.



"Napriek zložitej situácii spôsobenej pandémiou COVID-19 máme záujem pokračovať v implementácii v poradí tretieho Akčného plánu slovensko-francúzskeho strategického partnerstva, prijatého pre roky 2018-2022," uviedol slovenský minister.

Korčok pripomenul, že na Slovensku aktuálne pôsobí takmer 400 francúzskych podnikateľských subjektov, ktoré vytvárajú skoro 30.000 pracovných miest. Vyjadril takisto záujem o ďalšie posilňovanie hospodárskej spolupráce.

Za mimoriadne významné roky pre SR a Francúzsko označil Korčok rok 2019, keď si obe krajiny pripomenuli tragické úmrtie generála Milana Rastislava Štefánika, ktorý sa zaslúžil o ich zblíženie, a v roku 2020 zase 140. výročie jeho narodenia.

Ministri diskutovali aj o vzťahoch EÚ s globálnymi aktérmi USA a Čínou, pričom sa zhodli, že je potrebné zachovať jednotu EÚ. Vo vzťahu k Spojeným štátom Korčok vyjadril potrebu jasných strategických cieľov v kľúčových otázkach transatlantickej spolupráce. Čo sa týka Číny, musí EÚ podľa neho "trvať na princípe reciprocity — rovnaké pravidlá, rovnaká otvorenosť a transparentnosť".

Šéf slovenskej diplomacie ocenil vzájomnú spoluprácu oboch krajín na úrovni regiónov, ako aj projekty v oblasti školstva, vedy a výskumu. Spomenul pritom partnerstvá medzi Prešovským samosprávnym krajom a francúzskym regiónom Juh (Provence-Alpes-Côte d'Azur) a medzi Banskobystrickým samosprávnym krajom a francúzskym regiónom Auvergne-Rhône-Alpes.

Ministri hovorili aj o opatreniach na boj s pandémiou COVID-19. Šéf francúzskej diplomacie Le Drian predtým vystúpil v Bratislave na bezpečnostnej konferencii Globsec.