Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

Korčok: Naším cieľom musí zostať denuklearizácia Kórejského polostrova

Ivan Korčok. Foto: TASR/Martin Baumann

Štátny tajomník MZVaEZ SR pokračuje v rokovaní ministrov zahraničných vecí Európy a Ázie v mjanmarskom hlavnom meste Nepjito počas nasledujúcich dvoch dní.

Nepjito 20. novembra (TASR) - Počínanie Severnej Kórey je hrubým porušením medzinárodného práva a vážnou hrozbou pre regionálnu stabilitu a medzinárodnú bezpečnosť. Uviedol to štátny tajomník Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Ivan Korčok, ktorý sa v pondelok stretol v mjanmarskom Nepjite s prvým viceministrom zahraničných vecí Kórejskej republiky Li Sung-namom.

Slovensko podporuje podľa Korčoka kroky medzinárodného spoločenstva. "Naším spoločným cieľom musí zostať denuklearizácia Kórejského polostrova," uviedol.

Partneri hovorili o bezpečnostnej situácii na Kórejskom polostrove v nadväznosti na pokračovanie jadrových a raketových skúšok Pchjongjangu, ale aj o bilaterálnych vzťahoch.

Rokovanie s Li Sung-namom sa uskutočnilo popri 13. stretnutí ministrov zahraničných vecí Európy a Ázie (ASEM), na ktorom Korčok vedie delegáciu Slovenskej republiky. Stretnutie potvrdilo význam vynikajúcich bilaterálnych vzťahov SR s Kórejskou republikou, ktorá je najväčším mimoeurópskym investorom u nás. Máme tiež najvyšší objem investícií a obchodu spomedzi krajín V4, informoval TASR tlačový odbor MZVaEZ SR.

"Chceme prehlbovať bilaterálne vzťahy s Kórejskou republikou. V ekonomickej oblasti máme záujem ísť ďalej v oblasti vedy, výskumu a inovácií," zdôraznil Ivan Korčok.

Štátny tajomník MZVaEZ SR pokračuje v rokovaní ministrov zahraničných vecí Európy a Ázie v mjanmarskom hlavnom meste Nepjito počas nasledujúcich dvoch dní.