Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Slovensko

Korčok: Schengen je dnes ohrozený projekt

Na snímke Ivan Korčok, archívna snímka. Foto: TASR Jakub Kotian

Pri príležitosti desiateho výročia vstupu Slovenskej republiky do zóny bez kontrol na vnútorných hraniciach členských štátov EÚ Korčok zdôraznil, že Schengen je úspech sám o sebe.

Brusel 18. decembra (TASR) - Vytvorenie Schengenského priestoru je jedným z najväčších úspechov európskej integrácie, ktorý je však aj v dnešných časoch v ohrození. Uviedol to štátny tajomník ministerstva zahraničných vecí SR Ivan Korčok v rozhovore, ktorý poskytol TASR počas pracovného pobytu v Bruseli.

Pri príležitosti desiateho výročia vstupu Slovenskej republiky do zóny bez kontrol na vnútorných hraniciach členských štátov EÚ Korčok zdôraznil, že Schengen je úspech sám o sebe.

"Ak ľudia niečomu v EÚ rozumejú, tak to je to, že môžu slobodne cestovať bez zdržiavania sa na hraniciach. Na toto sme si pochopiteľne za uplynulých desať rokov zvykli a považujem to za prirodzenú záležitosť," skonštatoval. Zároveň dodal, že mnohým kritikom EÚ by odporučil, aby "vypli" Schengen a aby si vyskúšali a uvedomili aké je to cestovať autom z Bratislavy na koniec Európy, napríklad do Portugalska.

Slovenský diplomat však zdôraznil, že za Schengen, ktorý je obrovským úspechom európskej integrácie, treba aj dnes bojovať, lebo je v ohrození.

"Je ohrozený tým, že sme stratili kontrolu nad migráciou v roku 2015 a aj dnes na viacerých úsekoch vnútorných hraníc sú naďalej vykonávané kontroly,"
opísal situáciu. Za Schengen sa podľa jeho slov treba opäť "zasadzovať" a jedinou odpoveďou je samotná logika a podstata Schengenu: ochrana vonkajších hraníc, ktorá povedie k zrušeniu kontrol na vnútorných hraniciach.

Tento zásadný argument podľa Korčoka dáva Slovensko do popredia vždy v diskusiách súvisiacich s migračnou krízou v Európe.

Na otázku ako vníma pripravenosť Bulharska, ktoré nie je v Schengene a ktoré od 1. januára 2018 preberie predsedníctvo v Rade EÚ, bojovať za Schengen, Korčok uviedol, že bulharskej strane dôveruje.

"Podľa mňa Bulharsko urobí všetko pre to, aby sme Schengen vrátili do plného fungovania. Mám dôveru v bulharské predsedníctvo, ale musí tam byť vôľa všetkých členských krajín EÚ vrátiť sa k podstate - k slobodnému cestovaniu bez kontrol na vnútorných hraniciach,"
uviedol Korčok.