Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Slovensko

Korčok:Máme historickú globálnu jednotu a solidaritu proti režimu KĽDR

Štátny tajomník Ministerstva zahraničných vecí SR Ivan Korčok. Foto: TASR/Martin Baumann

Ministri zahraničných vecí NATO sa stretli týždeň po tom, ako Pchjongjang 29. novembra uskutočnil najnovšiu skúšku balistickej strely.

Brusel 6. decembra (TASR) - Severoatlantická aliancia má záujem na deeskalácii napätia na Kórejskom polostrove. Uviedol to v stredu štátny tajomník Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Ivan Korčok v rámci dvojdňového zasadnutia šéfov diplomacií členských krajín NATO v bruselskom sídle aliancie.

O tejto záležitosti v utorok podrobne hovoril minister zahraničných vecí USA Rex Tillerson aj na stretnutí so šéfkou diplomacie EÚ Federicou Mogherinovou a ministrami zahraničných vecí 28 členských krajín EÚ.

"Dá sa hovoriť o historickej globálnej jednote a solidarite proti severokórejskému režimu, ktorý sa správa absolútne nezodpovedne a svedčia o tom aj ostatné skúšky balistických rakiet," konštatoval Korčok.

Ministri zahraničných vecí NATO sa stretli týždeň po tom, ako Pchjongjang 29. novembra uskutočnil najnovšiu skúšku balistickej strely. Podľa severokórejského režimu táto dosiaľ "najsilnejšia" raketa dokáže zasiahnuť akékoľvek miesto na území Spojených štátov.

NATO podľa Korčoka nemá "zázračný recept", ktorým by lídra KĽDR Kim Čong-una donútilo k nejakému normálnemu a racionálnemu správaniu, ale vyjadril nádej, že pomôže uplatňovanie sankcií voči Pchjongjangu, lebo ide o najprísnejšie sankcie v súčasnosti uvalené na nejakú krajinu sveta.

"Nakoniec by sankcie mali severokórejského lídra doviesť k pochopeniu, že možné je iba mierové riešenie," uviedol Korčok. Z pohľadu aliancie, čo zaznelo aj na rokovaniach ministrov, sankcie fungujú. "To, že sa správa nezodpovedne, ešte neznamená, že môže takouto politikou pokračovať naďalej," povedal Korčok na adresu Kim Čong-una.

Na otázku TASR, či do "svetovej jednoty" proti režimu KĽDR spadajú aj Čína a Rusko, priami susedia tejto krajiny, Korčok zdôraznil, že sú tu rezolúcie Bezpečnostnej rady OSN, ktorej kľúčovými členmi sú aj Peking a Moskva a obe krajiny súhlasili s prijatím najprísnejších možných sankcií. "Aj Čína a Rusko si uvedomujú, že treba prijať riešenie a to jediné riešenie je politické," povedal.