Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Slovensko

KÓREJČAN CHCEL CEZ HRANICU: Kamery ho zaznamenali

Na snímke hraničný priechod s Ukrajinou Vyšné Nemecké - Užhorod. Foto: TASR - Roman Hanc

Ako informovala hovorkyňa Riaditeľstva hraničnej a cudzineckej polície (RHCP) Sobrance Agnesa Kopernická, bolo to na ukrajinskej strane v blízkosti katastra obce Vyšné Nemecké.

Vyšné Nemecké 26. apríla (TASR) - Kamery monitorujúce východnú hranicu zaznamenali v utorok (23. 4.) vo večerných hodinách jej neoprávnené prekročenie neznámou osobou v smere zo Slovenska na Ukrajinu.

Ako informovala hovorkyňa Riaditeľstva hraničnej a cudzineckej polície (RHCP) Sobrance Agnesa Kopernická, bolo to na ukrajinskej strane v blízkosti katastra obce Vyšné Nemecké. "O udalosti boli okamžite informovaní príslušníci Štátnej hraničnej služby Ukrajiny, ktorí v blízkosti hranice krátko na to zadržali jedného štátneho príslušníka Kórejskej ľudovodemokratickej republiky," priblížila.

V zmysle platnej readmisnej dohody medzi EÚ a Ukrajinou cudzinca podľa jej ďalších slov vrátili na územie SR, kde ho prevzali policajti RHCP Sobrance. "Lustráciou v informačných systémoch Ministerstva vnútra SR sa zistilo, že muž je žiadateľom o udelenie azylu v Spolkovej republike Nemecko. Pre zabezpečenie prípravy a výkonu jeho prevozu do Nemecka Kórejčana eskortovali do Útvaru policajného zaistenia pre cudzincov v Sečovciach," uzavrela.