Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Slovensko

Kórejčania chcú, aby sme dostavali diaľnice, tvrdí Danko

Predsedovia parlamentov euroázijských krajín pózujú pre spoločnú fotografiu počas stretnutia 27. júna 2017 v Soule. V prednom rade tretí sprava predseda NR SR Andrej Danko. Foto: TASR/AP

S Južnou Kóreou sa predseda NR SR snažil nájsť oblasti ďalšej možnej spolupráce, vníma totiž, že je tu reálna šanca, že Kórea svoje investície v SR ešte zvýši. Kórejčanom sa páčia naše hrady.

Soul 27. júna (TASR) - Predseda Národnej rady SR Andrej Danko (SNS) sa dnes v juhokórejskej metropole Soul stretol s predsedom juhokórejského parlamentu Čong Sje-kjunom. Témou ich bilaterálneho stretnutia bolo okrem iného aj dobudovanie slovenskej infraštruktúry. O tejto otázke sa Danko rozprával už aj v pondelok s poprednými predstaviteľmi spoločnosti Kia.

Predseda NR SR dnes v tejto súvislosti opätovne zdôraznil, že je veľmi dôležité, aby slovenský parlament uvoľnil dlhovú brzdu a mohli sme investovať do výstavby týchto diaľnic.

"Urobím všetko pre to, aby sme reálne pristúpili k výstavbe,"
povedal. Poukázal však aj na komplikovanosť vyvlastňovacích procesov, respektíve problémy s tzv. špekulatívnymi vlastníkmi pôdy. V tejto súvislosti vyjadril predseda NR SR odhodlanie zmeniť a zlepšiť legislatívne mechanizmy stavebného zákona. "Iná cesta pre Slovensko nie je, pretože môžeme o niektoré investície prísť a môže nás to potom do budúcna mrzieť," dodal.

So svojím kórejským partnerom však Danko rokoval aj o medziparlamentnej spolupráci či vytvorení skupiny priateľstva Kórejčanov a Slovákov. Danko sa predsedu juhokórejského parlamentu pýtal tiež na mechanizmy fungovania, legislatívne iniciatívy či rokovacie poriadky v tamojšom zákonodarnom zbore.

S Južnou Kóreou sa zároveň predseda NR SR snažil nájsť oblasti ďalšej možnej spolupráce, vníma totiž, že je tu reálna šanca, že Kórea svoje investície v SR ešte zvýši. Možnosti rozšírenia spolupráce vidí Danko napríklad v oblasti športu alebo cestovného ruchu.

"Majú veľký záujem o naše hrady a zámky. Zaujíma ich história, najmä obdobie stredoveku," uviedol v tejto súvislosti. "Kórejčania sú našou históriou nadšení a chceli by spoznať Levoču, Spiš, Tatry, Spišský hrad a iné destinácie," dodal.

Delegácia predsedu NR SR Danka vrátane podpredsedov NR SR Andreja Hrnčiara (Most-Híd) a Martina Glváča (Smer-SD) je momentálne na zahraničnej pracovnej ceste v Kórejskej republike, kde sa zdrží do štvrtkového poludnia. Cesta sa koná pri príležitosti stretnutia predsedov parlamentov eurázijských krajín, ktorých zasadnutie sa dnes uskutočnilo v juhokórejskej metropole. Delegácia má teraz pred sebou návštevu demilitarizovanej zóny na hranici medzi Južnou a Severnou Kóreou a prehliadku pamätihodností Soulu.