Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Slovensko

Konferencia v Košiciach skúma nárast politického extrémizmu v EÚ

Ilustračné foto Foto: TASR - Martin Baumann

Konferencia reaguje na nárast občianskej podpory pre krajne pravicové a extrémistické strany a hnutia naprieč celou Európskou úniou.

Košice 6. októbra (TASR) - Európska únia medzi demokraciou a politickým extrémizmom je témou medzinárodnej konferencie, ktorá sa dnes koná v Košiciach. Podujatie organizuje Inštitút európskych demokratov (IED) so sídlom v Bruseli.

Konferencia reaguje na nárast občianskej podpory pre krajne pravicové a extrémistické strany a hnutia naprieč celou Európskou úniou. Naposledy to bol prípad Alternatívy pre Nemecko (AfD), ktorá sa stane prvou krajne pravicovou nacionalistickou stranou v nemeckom parlamente od konca druhej svetovej vojny.

"Cieľom podujatia je analyzovať príčiny súčasného úspechu radikálnych politikov, vysvetliť, kto je zodpovedný za tento trend, prečo sú extrémisti pre spoločnosť nebezpeční a ako možno vnímať vzostup politického extrémizmu v európskom kontexte. V neposlednom rade sa budú rečníci konferencie snažiť formulovať možné návrhy, ako varovať pred nebezpečenstvami takýchto politikov a bojovať proti nárastu politického extrémizmu v členských štátoch EÚ," informovala Adriana Čiefová z IED.

Moderátorkou podujatia je poslankyňa Národnej rady SR Alena Bašistová (nezaradená), k rečníkom patria politológ Grigorij Mesežnikov, sociológ Michal Vašečka, historik a odborník na fašizmus Jakub Drábik a ďalší experti.

IED je európsky politický inštitút Európskeho parlamentu (EP) založený v roku 2007. Konferencia je organizovaná s finančnou podporou EP a v spolupráci so slovenskou mládežníckou organizáciou Mladí Európania (ME).