Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Slovensko

VIDEO: Maďarsko podporilo finančne viaceré organizácie a cirkvi v SR

Na snímke v pozadí zľava zástupca biskupa Reformovanej kresťanskej cirkvi na Slovensku Róbert Géresi, štátny tajomník pri maďarskom Ministerstve ľudských zdrojov pre oblasť cirkevných, národnostných a občianskych vzťahov Miklós Soltész a predseda mestského výboru Csemadoku v Košiciach Péter Kolár. Košice, 22. februára 2017. Foto: FOTO TASR – František Iván

Koncom minulého roka schválila maďarská vláda napríklad ďalšiu dotáciu pre Reformovanú kresťanskú cirkev na Slovensku 5,70 milióna eur.

Košice 22. februára (TASR) – Maďarská vláda podporila dotáciami historické cirkvi a občianske združenia pôsobiace na Slovensku. Reformovaná kresťanská cirkev vďaka financiám zrekonštruuje viaceré školy a vytvorí tiež misijné centrum v Košiciach.



Podľa štátneho tajomníka pri maďarskom Ministerstve ľudských zdrojov pre oblasť cirkevných, národnostných a občianskych vzťahov Miklósa Soltésza sa národná politika v Maďarsku v uplynulom období zmenila. "Vyznávame, že národnosti obohacujú krajiny, kde spolunažívajú s väčšinovou komunitou, platí to v prípade Slovákov žijúcich v Maďarsku a rovnako to platí i o maďarskej menšine žijúcej na Slovensku. Tieto dve národnosti sú spojené aj v rámci kresťanstva a vyznávajú spoločné ciele," povedal dnes v Košiciach.

"V rokoch 2011 až 2016 výška dotácie presiahla sumu 1,74 miliardy forintov (5,67 milióna eur, pozn. TASR). V rámci tejto sumy išlo o dotáciu najmä Reformovanej kresťanskej cirkvi na Slovensku, rímskokatolíckej cirkvi, gréckokatolíckej cirkvi, Evanjelickej cirkvi augsburského vyznania a rovnako aj židovskej komunite," povedal Soltész s tým, že dotácie boli zamerané na rozvoj náboženského života.



Koncom minulého roka schválila maďarská vláda ďalšiu dotáciu pre Reformovanú kresťanskú cirkev na Slovensku vo výške 1,75 miliardy forintov, čo je v prepočte 5,70 milióna eur. Rímskokatolícka cirkev na Slovensku dostala 973 miliónov forintov, čo je 3,17 milióna eur.

Zástupca biskupa Reformovanej kresťanskej cirkvi na Slovensku Róbert Géresi považuje finančnú podporu za historicky významnú. Z dotácie, ktorú získali v uplynulom roku, chcú podporiť 100 zborov, zrekonštruovať sedem cirkevných škôl a pustiť sa do troch rozsiahlych investícií. "Jedna z týchto investícií bude rekonštrukcia diakonického centra v Komárne, kde cirkev vytvorí domov pre starších. V Rimavskej Sobote bude dotácia použitá na výstavbu konferenčného centra, ktoré bude slúžiť jednak cirkvi, ale aj turistom. Treťou investíciou bude vybudovanie misijného centra pri Mikušovej väznici," priblížil Géresi.

"Csemadok získal od maďarskej vlády 129 miliónov forintov, čo je v prepočte 417.000 eur. Je dobré, že nás okrem slovenskej vlády podporuje aj maďarská vláda. Tým pádom môžeme napredovať v oblasti kultúry, ale aj spoločenského života," povedal pre TASR predseda mestského výboru Csemadoku v Košiciach Péter Kolár s tým, že zo získaných peňazí chcú zrekonštruovať dom spisovateľa Sándora Máraiho, kde vzniknú pamätné izby.

Podľa štátneho tajomníka Soltésza v rámci dotačnej politiky vždy spolupracujú aj so slovenskou vládou.

Finančnú podporu pre menšinovú kultúru na Slovensku by mala už onedlho koordinovať nová verejnoprávna inštitúcia - Fond na podporu kultúry národnostných menšín. Návrh zákona o fonde dnes schválila vláda, ktorá odporučila jeho prerokovanie v Národnej rade SR.

Kreovanie fondu vychádza z programového vyhlásenia vlády a má čiastočne nahradiť súčasný dotačný systém, ktorým štát menšinovú kultúru podporuje prostredníctvom dotačného programu v gescii Úradu vlády SR. Namiesto súčasnej sumy 4,5 milióna eur v dotačnom programe bude mať fond podľa legislatívneho návrhu k dispozícii osem miliónov eur zo štátneho rozpočtu.

Vďaka fondu si bude môcť každá menšina rozhodnúť o svojich kultúrnych prioritách autonómne. Po rokovaní vlády, ktorá dnes schválila zákon o fonde, to povedal vládny splnomocnenec pre rómske komunity Ábel Ravasz (Most-Híd), ktorý sa na príprave právnej normy spolupodieľal.

"Vnímam to ako veľmi pozitívny krok. Menšiny budú môcť rozhodovať o svojich strategických prioritách," uviedol Ravasz. V prípade maďarskej menšiny dúfa, že fond prispeje ku kvalitnejším produktom v oblasti kultúry. "Chceme podporiť aj regióny," doplnil.

Rezort kultúry odhaduje, že v prípade schválenia zákona by malo prísť ku kreovaniu orgánov fondu tak, aby v druhej polovici roka inštitúcia naformulovala prvé dotačné výzvy pre rok 2018.