Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

VIDEO: Minister P. Plavčan podporil projekt technologického parku

Minister školstva, vedy, výskumu a športu SR Peter Plavčan sa zúčastnil na pracovnej návšteve na Univerzite Pavla Jozefa Šafárika (UPJŠ) v Košiciach. Na snímke sprava minister školstva, vedy, výskumu a športu SR Peter Plavčan, rektor UPJŠ v Košiciach Pavol Sovák, dekan Prírodovedeckej fakulty UPJŠ Gabriel Semanišin pri slávnostnom strihaní pásky novej videokonferenčnej miestnosti univerzitného vedeckého parku – TECHNICOM v Košiciach 13. júla 2017. Foto: FOTO TASR - Roman Hanc

Účelom návštevy v Košiciach informovať šéfa rezortu o hlavných rozvojových zámeroch Univerzity Pavla Jozefa Šafárika a jej súčastí.

Košice 13. júla (TASR) – Podporu projektu budovania Technologického a inovačného parku vyjadril počas dnešnej návštevy Univerzity Pavla Jozefa Šafárika (UPJŠ) v Košiciach minister školstva Peter Plavčan. Myšlienka rozsiahleho parku so zameraním na využitie výsledkov výskumu a inovácií v praxi je podľa neho veľmi významná pre celý kraj, ale aj Slovensko.

"Domnievam sa, že tento zámer a jeho naplnenie je potrebné podporiť nielen z rezortu školstva, ale z viacerých rezortov. Budeme na tejto myšlienke spoločne s vedením univerzity ďalej pracovať. Predpokladám, že v Košiciach sa týmto spôsobom môže utvoriť jedno veľmi významné európske pracovisko, v ktorom sa bude uskutočňovať transfer vedeckých výsledkov priamo do praxe," uviedol Plavčan po stretnutí s rektorom UPJŠ Pavlom Sovákom.

Účelom návštevy bolo podľa rektora predovšetkým informovať šéfa rezortu o hlavných rozvojových zámeroch univerzity a jej súčastí. "Máme istý návrh, ako sa pohnúť ďalej s rozvojom regiónu ako takého. Chceme otvoriť Technologický a inovačný park, ale to sa nedá bez podpory viacerých rezortov, pretože my snívame nie o jednom start-upe, ale chceme tam mať vedecké inkubátory a tak ďalej," konštatoval Sovák.



V rámci návštevy si minister prezrel univerzitný vedecký park TECHNICOM a výskumné centrum PROMATECH. Navštívil aj priestory Ústavu chemických vied Prírodovedeckej fakulty UPJŠ, ktorú vlani v decembri postihol požiar, pričom sa zoznámil s postupom prác na obnove budovy. Rozdelenie takmer 300 miliónov eur z eurofondov určených na dlhodobý strategický výskum a vývoj, z ktorých slovenské univerzity a Slovenská akadémia vied (SAV) peniaze nedostali, uspeli však súkromné firmy, témou návštevy v Košiciach nebolo. V tejto súvislosti pre novinárov Plavčan zopakoval, že výzva ešte nie je ukončená a prebieha hodnotenie.



UPJŠ sa s partnermi zapojila do troch veľkých projektov - TECHNIKOM, PROMATECH a Medicínsky univerzitný vedecký park MEDIPARK. "Od 1. septembra by sme mali na univerzite kreovať Technologický a inovačný park, prešlo to už Akademickým senátom UPJŠ. Táto organizačná jednotka dostane do vienka niekoľko laboratórií, ktoré sú už teraz zamerané na aplikačný výskum a získali podporu z predchádzajúcich projektov. Na rozdiel od fakúlt, ktoré budú realizovať základný výskum, by sa mali orientovať predovšetkým na transfer a aplikácie do praxe," priblížil pre TASR dekan Prírodovedeckej fakulty UPJŠ Gabriel Semanišin.

Zámerom podľa neho je, aby bol park životaschopný a dokázal získať príspevky na ďalší rozvoj. "Ak to všetko pôjde dobre, máme ambíciu, aby získal aj nové veľké sídlo - vedecko-výskumný pavilón spolu s ďalšími službami orientovanými smerom k verejnosti na popularizáciu vedy či vzdelávanie," dodal dekan. V optimálnej podobe by tak projekt v budúcnosti potreboval investície v desiatkach až stovkách miliónov eur.