Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

P. Pollák navštívil Lunik IX a osadu Mašličkovo. Po úmrtí dvoch detí

Na snímke osada Mašličkovo. Košice, 7. januára 2016. Foto: TASR/Milan Kapusta

Počas návštevy rómskej lokality Mašličkovo sa stretol i s rodičmi, ktorým v chatrči zomrelo štvormesačné dieťa.

Košice 7. januára (TASR) – Splnomocnenec vlády pre rómske komunity Peter Pollák dnes navštívil košické sídlisko Lunik IX a lokalitu Mašličkovo, kde pred pár dňami (1.1. a 3.1.) zomreli dve malé deti.

„Som zhrozený z toho, že napriek tomu, že táto lokalita je tu päť rokov, tak stále si ju zodpovední ľudia akoby nevšímali,“ uviedol priamo na mieste Pollák.

Zdôraznil, že za päť rokov bolo na Luniku IX zbúraných 200 bytov. Minulý rok tam podľa neho pribudlo iba 12 nových bytov pre ľudí, ktorí pracujú. Radnici ponúkal riešenie, aby sa unimobunky z Nižnej Myšle presťahovali na sídlisko. Doposiaľ túto ponuku samospráva podľa jeho slov nevyužila. „Opätovne ponúkame mestu Košice, a teda aj mestskej časti finančné prostriedky na to, aby sa tie unimobunky z Nižnej Myšle presťahovali tu na Lunik IX, aby tí ľudia nežili v takých primitívnych podmienkach, ale žili adekvátne 21. storočiu,“ povedal vládny splnomocnenec.

P. POLLÁK: Vyzval mesto Košice, aby riešilo situáciu s Rómami


Pollák je ochotný pomôcť i pri výstavbe nových bytov. „Štát má vytvorené programy na to, aby sme pomohli týmto ľuďom. Je tu program výstavby bytov nízkoštandardného bývania pre ľudí, ktorí sú v hmotnej núdzi,“ dodal.

Počas návštevy rómskej lokality Mašličkovo sa stretol i s rodičmi, ktorým (3.1.) v chatrči zomrelo štvormesačné dieťa. „Hral sa s nami. Dávali sme mu jesť, nechcel. Skoro ráno, keď sme vstali, som si všimol, že nežije,“ opísal nám, ako došlo k tragickej udalosti otec nebohého chlapca René Horváth.

Na snímke vľavo René Horváth, ktorému tu nedávno počas mrazov zomrelo dieťa. Košice, 7. januára 2016.
Foto: TASR/Milan Kapusta


Starosta rómskeho sídliska Lunik IX Marcel Šaňa uviedol, že problém s bývaním v chatrčiach chce riešiť. Má však obmedzené kompetencie a rozpočet. „Nemáme žiadne pozemky, skoro všetko vlastní mesto. Keby sme mali svoje vlastné pozemky, ideme určite do tých výziev a staviame domy. My by sme hľadali riešenie, ako udržať tieto domy,“ uviedol Šaňa.

KOŠICE: Starosta košickej mestskej časti – Lunik IX Marcel Šaňa o situácii v osade Mašličkovo


Na košickom Luníku IX žije približne 6000 ľudí. V osade Mašličkovo takmer 300.

UPOZORNENIE:

TASR požiadala o stanovisko mesto Košice.
.

Splnomocnenec vlády pre rómske komunity Peter Pollák dnes vyzval mesto Košice a mestskú časť Lunik IX, aby začali riešiť situáciu s Rómami. K tomuto kroku pristúpil po nedávnom úmrtí dvoch detí na Luniku IX a v osade Mašličkovo. Na snímke osada Mašličkovo. Košice, 7. januára 2016.
Foto: TASR/Milan Kapusta


Na snímke vľavo Marcel Šaňa, starosta Mestskej časti Lunik IX, vpravo Peter Pollák, splnomocnenec vlády SR pre rómske komunity. Vpravo v pozadí je sídlisko Lunik IX. Košice, 7. januára 2016.
Foto: TASR/Milan Kapusta


Na snímke starosta Mestskej časti Lunik IX Marcel Šaňa. Košice, 7. januára 2016.
Foto: TASR/Milan Kapusta


Na snímke osada Mašličkovo. Košice, 7. januára 2016.
Foto: TASR/Milan Kapusta


Na snímke osada Mašličkovo. Košice, 7. januára 2016.
Foto: TASR/Milan Kapusta


Na snímke osada Mašličkovo. Košice, 7. januára 2016
Foto: TASR/Milan Kapusta