Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

VIDEO: Košický krajský súd vzal do väzby Antonina V.

Krajský súd v Košiciach na neverejnom zasadnutí rozhoduje o návrhu na predbežnú väzbu pre podnikateľa talianskeho pôvodu Antonina V. (na snímke). Podnikateľa zadržala v utorok ráno 13. marca 2018 slovenská polícia v Michalovciach. Dôvodom je európsky zatykač, ktorý vydal súd v Benátkach. Košice, 15. marca 2018. Foto: TASR – František Iván

Uznesenie o väzbe pre 42-ročného Taliana padlo na súde na neverejnom zasadnutí.

Košice 15. marca (TASR) - Sudca košického krajského súdu vo štvrtok rozhodol o vzatí talianskeho podnikateľa Antonina V. do predbežnej väzby. Potvrdila to hovorkyňa Krajského súdu v Košiciach Anna Pančurová. Antonino V. je v Taliansku trestne stíhaný za drogovú činnosť a súd v Benátkach na neho vydal európsky zatýkací rozkaz.



Sudca tak vyhovel návrhu, ktorý v utorok (13.3.) podal krajský prokurátor. Prokuratúra začala vykonávať predbežné vyšetrovanie o európskom zatýkacom rozkaze. Antonina V. predviedli pred sudcu ozbrojení strážcovia, pôsobil vyrovnane a na novinárske otázky nereagoval.

Uznesenie o väzbe pre 42-ročného Taliana padlo na súde na neverejnom zasadnutí. "Väzba začala plynúť momentom jeho zadržania dňa 13. marca a vykoná sa v Ústave na výkon väzby v Košiciach. Sudca nevyhovel návrhu obhajoby a nenahrádza dôvody väzby písomným sľubom dohľadom probačného a mediačného úradníka ani peňažnou zárukou. Proti tomuto rozhodnutiu môže vyžiadaná osoba, resp. jej právny zástupca podať sťažnosť do troch dní od vyhlásenia tohto rozhodnutia na Najvyšší súd," uviedla Pančurová. Bezprostredne po uznesení sťažnosť podaná nebola.

"Bol som včera za klientom v cele predbežného zadržania, kde som sa ho pýtal, či sa chce vyjadrovať pre médiá ohľadne tejto záležitosti. Odpovedal mi, že nechce, a ani ma nesplnomocnil, aby som sa vyjadroval ja," uviedol právny zástupca zadržaného Jaroslav Hamza.

Hovorca košickej krajskej prokuratúry Milan Filičko v stredu (14.3.) TASR informoval, že Antonino V. (1975) je v Taliansku stíhaný za trestné činy nezákonného obchodovania s narkotikami a psychotropnými látkami a za účasť na trestnom zoskupení za účelom nezákonného obchodovania s drogami. "Podľa obvinenia sa od decembra 2013 do decembra 2015 spolčil s inými osobami za účelom nepretržitého páchania trestnej činnosti spočívajúcej v dovoze veľkého množstva kokaínu z Južnej Ameriky," uviedol.

Účelom predbežnej väzby je podľa jeho slov zabezpečiť prítomnosť zadržanej osoby na území Slovenskej republiky tak, aby nedošlo k zmareniu účelu konania o európskom zatýkacom rozkaze. Krajská prokuratúra Košice prostredníctvom slovenského národného zastúpenia Eurojust požiadala taliansku stranu o poskytnutie dodatočných informácií v zmysle zákona. "Ak súd návrhu prokuratúry vyhovie, tá bude mať 40 dní na to, aby mu doručila originál zatýkacieho rozkazu s príslušnými dokladmi, ktoré poskytne talianska prokuratúra," konštatoval Filičko.

Antonina V. zadržala polícia v tejto súvislosti v utorok v skorých ranných hodinách v Michalovciach. Zadržaný bol už aj predtým, a to pár dní po vražde investigatívneho novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice. Približne po jednom dni ho vtedy polícia z cely predbežného zaistenia prepustila na slobodu.

O tomto talianskom podnikateľovi, ktorý sa usadil na východe Slovenska, písal okrem iných pred svojou smrťou novinár Ján Kuciak.