Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Slovensko

Košický súd určí Csatárymu spôsob výkonu doživotného trestu

Laszló Csatáry. Foto: TASR/AP Photo

Csatáry žije v súčasnosti v Budapešti, pričom čelí obvineniam z vojnových zločinov.

Košice 2. apríla (TASR) - Košický krajský súd 20. marca vyzval Lászlóa (Ladislava) Csatáryho, ktorému nedávno zmenil pôvodný trest smrti za jeho aktivity počas druhej svetovej vojny na doživotie, aby v lehote 30 dní oznámil, či si zvolí obhajcu.

"Ak si odsúdený obhajcu nezvolí, ustanoví mu ho súd a následne určí termín verejného zasadnutia, na ktorom rozhodne o spôsobe výkonu trestu, teda o zaradení odsúdeného do ústavu na výkon trestu odňatia slobody na doživotie," uviedla dnes pre TASR hovorkyňa Krajského súdu v Košiciach Marcela Gálová.

Csatáry žije v súčasnosti v Budapešti, pričom čelí obvineniam z vojnových zločinov. Maďarská polícia tohto 97-ročného muža zadržala vlani v júli a budínsky ústredný súd v ten istý deň nariadil domácu väzbu podozrivého.

Československý ľudový súd v Košiciach dňa 8. júna 1948 uložil Csatárymu v jeho neprítomnosti trest smrti. Senát Krajského súdu v Košiciach na neverejnom zasadnutí 31. januára 2013 rozhodol o zmene trestu, keďže pre zmenu Trestného zákona účinného od roku 1990 a zrušení trestu smrti bol trest uložený Csatárymu nevykonateľný. "Z tohto dôvodu súd zmenil odsúdenému trest smrti na trest odňatia slobody na doživotie. Proti tomuto rozhodnutiu odsúdený nepodal sťažnosť, rozhodnutie súdu je právoplatné," konštatovala Gálová.

Maďarská prokuratúra vlani v septembri nariadila na základe žaloby jeruzalemskej kancelárie Centra Simona Wiesenthala (SWC) vyšetrovanie v kauze vojnového zločinu v Košiciach z roku 1944. Csatáry podľa SWC zohral kľúčovú úlohu pri deportácii 300 židov z Košíc na Ukrajinu, kde z nich takmer väčšinu v lete 1941 v meste Kamenec Podolský povraždili. Čelí aj obvineniu z pomáhania pri organizovaní deportácií približne 15.700 židov do vyhladzovacieho tábora v Osvienčime v roku 1944. Csatáry bol v tom čase ako vysoký policajný funkcionár a úradník maďarskej okupačnej správy v Košiciach veliteľom zberného tábora. Po vojne ušiel do Kanady, ktorá ho zbavila kanadského občianstva až v roku 1997.