Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 2. máj 2024Meniny má Žigmund
< sekcia Slovensko

Pri tvorbe doktrín sa treba pozrieť na históriu, tvrdí M. Koterec

štátny tajomník Ministerstva obrany SR Miloš Koterec (vľavo) odovzdáva medaily vojakom. Archívne foto. Foto: TASR/Štefan Puškáš

Vojenskí historici sa dnes stretli v Bratislave na medzinárodnej vedeckej konferencii Euroatlantickej pracovnej skupiny pre štúdium vojnových konfliktov pod názvom Zmena doktrín.

Bratislava 8. apríla (TASR) - Pri tvorbe novodobých vojenských doktrín, špeciálne vzhľadom na potrebu podpory prevencie konfliktov, je dôležité zohľadniť historické skúsenosti s tým, ako a prečo konkrétne konflikty vznikali. Aj z tohto hľadiska je významná práca vojenských historikov, ktorí sa dnes stretli v Bratislave na medzinárodnej vedeckej konferencii Euroatlantickej pracovnej skupiny pre štúdium vojnových konfliktov pod názvom Zmena doktrín – využitie minulosti v boji o súčasnosť, ktorá sa uskutočňuje pod záštitou ministra obrany Slovenskej republiky Martina Glváča. Pre TASR to povedal štátny tajomník Ministerstva obrany SR Miloš Koterec, ktorý dnes päťdňové vedecké podujatie otvoril.

"Táto konferencia je na jednej strane veľmi dôležitým profesionálnym príspevkom k tomu, ako je potrebné tvoriť novodobé doktríny, teda brať ohľad na skúsenosť z minulosti. A na druhej strane pripomenutím si historických faktov, ktoré musia ostať ako memento," upozornil, že práve v tomto roku si Slovensko pripomína 70. výročie Slovenského národného povstania.

Na konferencii sa zúčastňujú takmer štyri desiatky vojenských historikov z rôznych európskych krajín a USA, organizuje ju slovenský Vojenský historický ústav (VHÚ) v spolupráci s Kráľovskou dánskou akadémiou obrany v Kodani.

"S potešením som prijal fakt, že táto skupina historikov, ktorá diskutuje o vojenskej histórii, bola opätovne zaradená do programu Partnerstvo za mier. Je to program NATO, do ktorého patria aj mnohé krajiny, či už Balkánu, východnej časti Európy. Sú tam aj krajiny zo severnej Európy ako Švédsko, alebo Fínsko, ktoré nie sú členmi NATO, ale sú silnými partnermi NATO pri predchádzaní konfliktov a vytváraní stability," poznamenal Koterec.

V Bratislave sa stretlo asi 40 historikov z Európy a USA

Podľa riaditeľa VHÚ Miloslava Čaploviča vzniklo Konzorcium pre štúdium vojenských konfliktov v roku 2000, od roku 2001 sa vojenskí historici Európy, USA a Kanady každoročne stretávajú na rôznych fórach v krajinách strednej a západnej Európy. "Táto 14. konferencia sa koná v Bratislave, je tu zhruba 40 historikov z Európy a USA. Hlavnou ideou konferencie je zmena doktríny, využitie minulosti v boji o súčasnosť. Venujeme sa témam od prelomu 19. a 20. storočia, prvej svetovej vojny až po súčasné mierové operácie," konštatoval Čaplovič. "Tým, že sme členská krajina NATO, záväzky a kontakty sú najintenzívnejšie práve s krajinami Aliancie, ale máme tu aj vojenských historikov zo Srbska, Rakúska, ktoré nie sú členskými krajinami NATO," poznamenal.

Vojenský historický ústav Bratislava v spolupráci s Centrom pre vojenskú históriu Kráľovskej dánskej akadémie obrany v Kodani pripravil 14. medzinárodnú vedeckú konferenciu Euroatlantickej pracovnej skupiny pre štúdium vojnových konfliktov v dňoch 7 - 11. apríla. Je to v poradí už druhá takáto konferencia organizovaná na Slovensku. "V roku 2006 sme organizovali prvú s kolegami z Francúzska," konštatoval riaditeľ VHÚ.

Päťdňovú medzinárodnú vedeckú konferenciu pod názvom Zmena doktrín – využitie minulosti v boji o súčasnosť dnes otvoril štátny tajomník MO SR Miloš Koterec. V úvodnom príhovore vyzdvihol skutočnosť, že túto významnú vedeckú akciu už po druhýkrát organizuje slovenské vojensko-historické pracovisko rezortu ministerstva obrany. "Téma zmien doktrín a využite histórie v zápase o súčasnosť predstavuje problematiku, ktorá pomerne presne reflektuje filozofický názor, že ten, kto sa nepoučil z chýb histórie, je odsúdený opakovať ich," poznamenal v úvode podujatia Koterec. Zdôraznil, že pertraktovaná téma je pomerne rozsiahla a z tohto dôvodu dáva priestor pre interpretáciu viacerých čiastkových problémov a bezprostredne umožňuje komparáciu jednotlivých národných a štátnych skúseností. "Podujatie tohto druhu má a vždy bude mať svoj význam. A to aj preto, že súčasná dynamika medzinárodných vzťahov kladie veľký dôraz práve na riešenie a prevenciu ozbrojených konfliktov. K tomu môže dopomôcť aj toto vedecké podujatie. Pevne verím, že aj táto konferencia tak bude priestorom na prezentovanie poznatkov z vojenských dejín, politológie, bezpečnostných štúdií, sociológie a iných vedných odborov," konštatoval Koterec.