Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Slovensko

Kotlebov hovorca: Maňka sa asi zahľadel do vešteckej gule

V piatok 20. decembra 2013 v Banskej Bystrici si prevzal novozvolený predseda Banskobystrického samosprávneho kraja Marian Kotleba (vľavo) funkciu od dosluhujúceho predsedu Vladimíra Maňku (vpravo). Foto: FOTO TASR/Dušan Hein

Podľa Miroslava Beličku Banskobystrická regionálna správa ciest ušetrila na posypovej soli dosť na to, aby mohla zabezpečiť prácu niekoľkým desiatkam nezamestnaných.

Bratislava 28. júla (Teraz.sk) - Banskobystrická regionálna správa ciest a.s. (BBRSC) kúpila posypovú soľ o 33 percent lacnejšie ako predchádzajúce vedenie podniku. Tým pádom ušetrila 462-tisíc eur, a to len za polovicu objemu na zimnú údržbu, pretože v 2. polroku ostala soľ na skladoch z predchádzajúceho obdobia, ktorá sa neminula z dôvodov výnimočne dobrých meteorologických podmienok. "Tieto prostriedky pokryjú celý program zamestnanosti operačného programu letnej údržby, novinármi posmešne označovaný „Projekt krompáče a lopaty“, za čo sa vedenie BBSK vôbec nehanbí," uviedol v reakcii na slová bývalého predsedu Banskobystrického samosprávneho kraja (BBSK) Vladimíra Maňku pre Teraz.sk hovorca BBSK Miroslav Belička.

Podľa Maňku hrozí veľká strata

Maňka pre Teraz.sk 11. júla povedal, že predseda Banskobystrického samosprávneho kraja (BBSK) Marian Kotleba z mediálnych dôvodov zamestnal približne šesťdesiatku manuálnych pracovníkov na opravy ciest, dostatok zdrojov na financovanie ich práce však nevybavil. Regionálnej správe ciest (RSC) tak podľa Maňku vyrobil veľký problém. "Na banskobystrickej správe ciest vytvoril pán Kotleba okolo šesťdesiat pracovných miest, kde pracujú aj Rómovia, aj ľudia, ktorí si nevedeli nájsť zamestnanie, na päť mesiacov. To znamená 25 ľudí na rok. Ale zoberie na to 400.000 eur odtiaľ, kde chýbajú. Týchto 400.000 eur bolo na platy tridsiatich troch odborníkov, ktorí chodili na strojoch, ktoré sú dnes odstavené a nepracujú," tvrdí Maňka. "Som presvedčený, že tam do konca roka vznikne veľká strata a správa ciest môže mať problémy jednak zabezpečiť kvalitnú údržbu ciest, jednak niečo zrekonštruovať a okrem toho sa touto stratou pripraví o ďalšiu zamestnanosť," dodal.

Divadielko

Celú aktivitu považuje Maňka skôr za divadielko pre médiá, než za snahu zvýšiť zamestnanosť v kraji. "Sú to kroky, ktoré nie sú uvážené. Ja to beriem ako propagáciu. Zamestnám 50 - 60 ľudí, pília stromčeky, je to fajn. Ale aké to má dopady, je druhá vec. Buď príde o robotu 33 odborníkov, alebo sa tam vytvorí strata, bude chýbať finančný tok, cash – flow, a vznikne obrovský problém. Správa ciest sa môže dostať do platobnej neschopnosti. Jedno alebo druhé," povedal Maňka pre Teraz.sk 11. júla. Prepustenie vyše tridsiatky odborných pracovníkov by podľa neho vytvorilo pre Regionálnu správu ciest problém. "Nemôže si ich dovoliť prepustiť, lebo príde zimná údržba a čo potom, kto to bude robiť? Najskôr ich neprepustí, čo je na jednej strane dobre, na druhej strane, vzniká strata. Tá strata bude podľa mňa tento rok niekoľko stotisíc eur len z tohto jedného titulu," poznamenal na margo Kotlebových možností bývalý predseda BBSK.

BBSK považuje Maňkove vyjadrenia za demagógiu

"Vedenie BBSK je rado, že takýmto spôsobom dokáže aspoň na šesť mesiacov v roku zabezpečiť dlhodobo nezamestnaným prácu, ktorá spočíva v čistení ciest v hornatých oblastiach, čo je priamou kompetenciou regionálnej samosprávy," vyhlásil Belička.

Maňkove vyjadrenia považuje za "demagogické" a "boľševické". "Pri tom uvádza, zrejme po zahľadení sa do vešteckej gule, že kapitálová spoločnosť skončí ku koncu roka v strate, a to polroka pred účtovnou uzávierkou," komentuje Maňkove vyjadrenia Belička.

"Tento istý geniálny európsky ekonóm uzavrel rok BBSK s pozitívnym výsledkom 8 miliónov eur, pričom neuhradené faktúry a záväzky za jeho funkčné obdobie boli 12 miliónov eur. Len na neuhradených faktúrach spoločností SAD Zvolen a SAD Lučenec vznikal za jeho vedenia zákonný denný úrok z omeškania 1773 eur, spolu skoro 500 tisíc eur," tvrdí hovorca BBSK.

Vytvorili niečo, čo ešte nikto

Tlačová agentúra TASR 11. apríla informovala, že predseda banskobystrického kraja Marian Kotleba ponúkol niekoľkým samosprávam z okresov Brezno a Revúca spoluprácu na zlepšenie situácie v oblasti nezamestnanosti. Na rokovaniach im mal vysvetliť, že nezamestnaným plánuje zaplatiť z peňazí, ktoré Regionálna správa ciest (RSC) ušetrí racionalizačnými opatreniami. Samotný Banskobystrický samosprávny kraj (BBSK) 8. apríla v platenej správe informoval, že predseda BBSK chce dať prácu na opravách ciest II. a III. triedy v BBSK aj dlhodobo nezamestnaným. Podľa Kotlebu mal kraj vyčleniť finančné prostriedky na platy. V platenej správe sa tiež uvádza, že predseda BBSK Marian Kotleba už pred voľbami avizoval, že namiesto predražených strojov budú cesty opravovať ľudia. "Vytvorili sme niečo, čo pred nami nevytvoril nikto," uviedol 8. apríla podpredseda Predstavenstva Banskobystrickej Regionálnej správy ciest Miroslav Belička s tým, že obciam, ktoré o spoluprácu prejavia záujem, dajú možnosť zamestnať po 10 ľudí. Tvrdil vtedy, že práce je na 7-8 mesiacov v roku.