Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Slovensko

Zastavenie štyroch projektov označil Kotleba za pomstu

Marián Kotleba Foto: TASR/Milan Kapusta

Ministerstvo pôdohospodárstva zastavilo Banskobystrickému samosprávnemu kraju štyri projekty, na ktoré mal čerpať finančné prostriedky z eurofondov vo výške celkovo cez 10 miliónov eur.

Banská Bystrica 20. novembra (TASR) – Ministerstvo pôdohospodárstva zastavilo Banskobystrickému samosprávnemu kraju (BBSK) štyri projekty, na ktoré mala krajská samospráva čerpať finančné prostriedky z eurofondov vo výške celkovo cez 10 miliónov eur. Predseda BBSK Marian Kotleba dnes na tlačovej besede uviedol, že to vníma ako "akt politickej pomsty".

"Na oddelenie Sprostredkovateľského orgánu pod riadiacim orgánom (SORO) pre Regionálny operačný program (ROP) boli v jeden deň, 10. novembra tohto roka, doručené listy ministra pôdohospodárstva Ľubomíra Jahnátka o zastavení štyroch projektov. Boli však vrátené späť na ministerstvo a odstúpenie od zmlúv tak nie je právoplatné," reagoval dnes Kotleba.

Ako uviedol, jeden projekt sa týkal likvidácie povodňových škôd v okrese Revúca a druhý rekonštrukcie a modernizácie cesty III. triedy medzi obcami Sucháň a Čebovce v okrese Veľký Krtíš. Na oba počítali so sumou 5,7 milióna eur z eurofondov. V ich prípade ministerstvo odstúpilo už od podpísaných zmlúv o poskytnutí nenávratného finančného príspevku.

Ďalšie dva projekty sa týkajú deinštitucionalizácie domovov sociálnych služieb (DSS) v Ladomerskej Vieske a Slatinka v Lučenci. Na ich rekonštrukciu kraj plánoval čerpať vyše štyri milióny eur z eurofondov. V ich prípade ministerstvo zrušilo rozhodnutie o schválení žiadosti BBSK o nenávratný finančný príspevok.

Podľa písomného vyjadrenia ministerstva pôdohospodárstva dôvodom na stopnutie projektov malo byť porušenie zmluvných podmienok zo strany BBSK, keďže od nadobudnutia platnosti a účinnosti zmlúv, v prípade "Revúcej" a rekonštrukcie cesty Sucháň-Čebovce kraj nezačal včas verejné obstarávanie na výber dodávateľov projektov.

V prípade DSS je dôvodom fakt, že Kotleba dodnes nepodpísal zmluvy o poskytnutí nenávratného finančného príspevku. Ako však Kotleba tvrdí, ani nemohol, pretože by tým porušil zákon. Na spolufinancovanie týchto projektov mu krajskí poslanci nevyčlenili potrebnú sumu peňazí a bez rozpočtového krytia on nemôže nič podpísať. Poslanci by to mali napraviť začiatkom decembra.

Ako vysvetlila Marta Skalošová, vedúca oddelenia SORO pre ROP na BBSK, ich oddelenie listy vrátilo späť ministerstvu.

"Nie je pravda, že BBSK nezačal proces verejného obstarávania v prípade projektov Revúca a modernizácie cesty. Začal ho do troch mesiacov, tak ako mu ukladá zákon. V jednom prípade ho začal, ukončil a predložil na kontrolu, žiaľ, neúspešne, ale v zmysle podmienok pokračuje ďalej a koná. V druhom prípade ho začal, Úrad pre verejné obstarávanie mu ho zrušil, následne BBSK konal a ukončil ho. Predložil nám ho na kontrolu, žiaľ, znova bolo neakceptované. No opäť v zmysle podmienok môže ho obstarať ešte raz, ale už poslednýkrát. Zvážili sme dôvody, ktoré sú BBSK vyčítané. Keďže sa nezakladajú na pravde, rozhodli sme sa listy vrátiť späť na ministerstvo s uvedením argumentov," konštatovala Skalošová.

Ako tiež dodala, SORO pre ROP je síce v štruktúre BBSK, ale sú nezávislí a nemôžu si dovoliť niekomu "nadŕžať". "Pravidelne sa u nás robí audit z orgánov ministerstva financií a Európskej komisie a zvlášť sa prihliada na podobné projekty. Nastavené procesy sú tak hmatateľné, že sú v ktorejkoľvek fáze overiteľné a nie je možné tvrdiť niečo a potom prísť na to, že to nie je pravda," dodala Skalošová.

Podľa názoru predsedu BBSK ide o akt politickej pomsty. Ako tvrdí, kauza predraženého CT prístroja v piešťanskej nemocnici je len "čerešnička na torte korupcie a klientelizmu v tejto republike".

Jadro problému, prečo samosprávnemu kraju zastavili v jeden deň štyri projekty, zdôvodnil takto: "V máji 2014 mi boli predložené na podpis tzv. zmluvy o spolupráci, ktorých cieľom malo byť zabezpečenie školenia sociálnych kompetencií zamestnancov DSS Slatinka a Ladomerská Vieska, každé v hodnote jeden milión eur. Som zvedavý, koľkí toto zverejníte. Zmluvy som nepodpísal, lebo v tom vidím čisté tunelovanie štátneho rozpočtu, z ktorého na tieto školenia malo ísť 300.000 eur a tunelovanie prostriedkov a fondov Európskej únie vo výške 1,7 milióna eur. Ak by sa tento projekt realizoval, vyškolenie jedného zamestnanca DSS Slatinka by stálo 21.276 eur, jedného zamestnanca Ladomerskej Viesky 35.714 eur. Čiže ja to vidím tak, že Kotleba nám nepodpísal kšefty za dva milióny eur, na ktoré sa tešili školiace agentúry, tak my mu nedáme štyri projekty pre BBSK," argumentoval Kotleba.