Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Slovensko

Kotleba zrušil predstavenie v Brezne, prezident Kiska ho kritizuje

Na snímke predseda Banskobystrického samosprávneho kraja Marian Kotleba. Foto: TASR/Branislav Račko

Dôvodom zrušenia divadelnej hry v Brezne boli podľa BBSK expresívne výrazy v umeleckom texte. K situácii sa vyjadril aj prezident Andrej Kiska.

Bratislava 16. marca (Teraz.sk/TASR) - Predstavenie ochotníkov z Brezna v utorok večer zastavila pracovníčka župného odboru školstva na príkaz banskobystrického župana Mariána Kotlebu, ktorý sedel v hľadisku. Prekážali im expresívne výrazy v umeleckom texte. Informuje o tom DENNÍK N na strane sedem s názvom článku "Kotleba stopol hru v divadle".

Predstavenie Divadelného súboru Jána Chalúpku v Brezne Kováči si k slávnostnému oceňovaniu učiteľov na 14. marca objednal župan Kotleba. Zdesená herečka Alžbeta Vagadayová sa pýta "Teraz zrušili predstavenie a čo urobia zajtra?".

Banskobystrický samosprávny kraj zvažuje trestné oznámenie

"Divadelné vystúpenie Kováči v podaní Divadelného súboru Jána Chalupku z Brezna sme si objednali ako sprievodný kultúrny program pri oceňovaní najlepších učiteľov kraja. Išlo o slávnostnú udalosť, ktorou sme chceli vyzdvihnúť mesto Brezno a jeho divadelný súbor," uvádza BBSK na svojej webovej stránke. Predstavenie "Kováči" vybrali na základe odporúčania divadelného súboru.

BBSK tvrdí, že v predstavení sa od počiatku používali krajne expresívne výrazy, ktorých frekvencia sa stále stupňovala a niektoré sa týkali konkrétnych národov. "Predseda BBSK Marian Kotleba sa aj vzhľadom na reakcie publika rozhodol predstavenie ukončiť," uvádza sa vo vyhlásení. "V súvislosti s výrokmi, ktoré v predstavení zazneli, zvažujeme podanie trestného oznámenia pre podozrenie zo spáchania trestného činu hanobenia národa, rasy a presvedčenia," informuje BBSK.



Člen divadelného súboru v Brezne píše otvorený list

"To, čoho ste sa dopustili v Brezne, bolo vrcholom arogancie a absolútnej neúcty," píše Matej Struhár, člen Divadelného súboru Jána Chalupku mesta Brezno na sociálnej sieti v otvorenom liste. V liste Struhár kritzuje prerušenie divadla, pričom tento krok prirovnáva k diktátu.

Kiska: Je to konanie za hranicou

"Je neprípustné, aby niekto ako pán Kotleba z pozície moci prerušil a zakázal pokračovať v divadelnom predstavení. A dokonca podával trestné oznámenie na divadelníkov kvôli obsahu divadelnej hry,"
vyjadril sa prezident Andrej Kiska na sociálnej sieti k včerajšiemu zastaveniu divadelnej hry v Brezne. Je to podľa neho konanie za hranicou slušnej a slobodnej spoločnosti.

Prezident tiež uviedol, že telefonoval so šéfom Divadelného súboru Jána Chalupku v Brezne Gabrielom Obernauerom. "Zavolal som mu nielen preto, aby som sa priamo od neho informoval, čo sa stalo. Ale aj preto, aby som mu povedal, že spolu nájdeme spôsob, ako podporu divadelníkom z Brezna, ale aj princípom slobodnej a otvorenej spoločnosti vyjadríme ešte zreteľnejšie a úplne jednoznačne," zdôvodnil Kiska.

NEPRÍPUSTNÉ KONANIENie každá divadelná hra nám musí vyhovovať, nie z každého filmu odchádzame z kina spokojní. A mnohým...

Posted by Andrej Kiska on 16. marec 2016