Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

Kotlebovci začali zbierať podpisy za referendá o vystúpení z EU a NATO

Na archívnej snímke Marian Kotleba odpovedá na otázky novinárov po skončení zasadnutia. Foto: FOTO TASR/Dušan Hein

Na vypísanie referenda treba aspoň 350.000 podpisov.

Bratislava 1. júla (TASR) - Ľudová strana Naše Slovensko (ĽSNS) začala zbierať podpisy pod petície za vypísanie referend o vystúpení Slovenska z Európskej únie (EÚ) a zo Severoatlantickej aliancie (NATO). Oznámil to dnes predseda strany Marian Kotleba na tlačovej konferencii pre budovou Národnej rady SR.

"Túto aktivitu vnímame nielen ako potrebnú a legitímnu, ale aj ako priestor na celospoločenskú diskusiu o skutočných výhodách a nevýhodách členstva SR v EÚ a NATO," povedal Kotleba, podľa ktorého by bolo pre Slovensko lepšie mimo týchto štruktúr. Odchod SR by mal podľa kotlebovcov prispieť k obnoveniu slovenskej samostatnosti a suverenity. "Aby sa zo SR znova stal hrdý, suverénny štát," vyhlásil Kotleba.



Pre dve rôzne petície sa kotlebovci rozhodli pre to, že dnes podľa Kotlebu existujú ľudia, ktorí sú za vystúpenie z NATO, ale odísť z únie nechcú, a naopak. "Podpisy sa budú zbierať sólo. Keby to bol ideálny prípad, tak by boli dve referendá," poznamenal.

Na vypísanie referenda treba aspoň 350.000 podpisov. Kotlebovci budú zbierať podpisy dovtedy, kým ich nevyzbierajú. Plánujú tiež riešiť otázku zníženia 50-percentného kvóra pre platnosť referenda. Kotleba si vie predstaviť, že by bolo kvórum len 30 percent. Je to však podľa neho na širšiu debatu.