Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Slovensko

Ak aj bude Čižnár zvolený jednou stranou, nebude to mať vraj vplyv

Dušan Kováčik. Foto: TASR/Štefan Puškáš

Šéf špeciálnej prokuratúry a námestník generálneho prokurátora Dušan Kováčik vyhlásil, že ak má byť voči Čižnárovi výhradou, že je spolužiakom premiéra Fica, je to nemiestne.

Bratislava 16. júna (TASR) - Jaromír Čižnár bude ako generálny prokurátor nestranný a keď ho aj zvolia len poslanci vládnej strany Smer-SD, nebude to mať vplyv na nič. V dnešnej relácii televízie TA3 V politike to vyhlásil šéf špeciálnej prokuratúry a námestník generálneho prokurátora Dušan Kováčik s tým, že ak má byť voči Čižnárovi výhradou, že je spolužiakom premiéra Roberta Fica (Smer-SD), je to nemiestne a nie je to argument, ktorý by ho vyfauloval z postu kandidáta.


"To, že pán Čižnár prijal kandidatúru, ma veľmi potešilo. Obdivujem, že za danej situácie sa takto rozhodol a berie bremeno zodpovednosti na seba,"
povedal Kováčik.



Či by on sám takúto kandidatúru prijal, nie je jasné. "Ja som ponuku nedostal, ale neviem, či by som našiel toľko odvahy ako Čižnár. On má tak silnú podporu, že si dovolím povedať, že takú nemá ani jeden z prokurátorov. Ak mu prokurátori veria, domnievam sa, že sa rozhodol veľmi správne," odkázal.

Na otázku, prečo nemal takúto podporu aj Jozef Čentéš, Kováčik odvetil, že Čižnár je človekom, ktorý prešiel všetkými funkciami. "Stál na čele rady prokurátorov, je to dlhoročná dôvera. Je to nekompromisný človek a odborník. Jeho rozhodnutie však určite nebolo ľahké, nie je mu čo závidieť. Ja voči pánovi Čentéšovi nemám výhrady, my sa poznáme, sme kamaráti, ale som rád, že do toho Čižnár ide," deklaroval.

Jaromíra Čižnára charakterizoval ako prísneho, ale veľmi spravodlivého človeka. "Z toho pohľadu ho vnímam pozitívne. Nemám obavy, že jeho nástupom do funkcie by mala prokuratúra utrpieť, alebo by mala byť spolitizovaná. Ako ho poznám, určite sa to nenastane," myslí si. Kováčik po Čižnárovom nástupe očakáva na Generálnej prokuratúre (GP) personálne rošády. Kde skončia Ladislav Tichý a Dobroslav Trnka, však hodnotiť nechcel.

Súčasný stav, kedy je GP dva roky bez riadneho šéfa, označil za nie dobrý. "O bezvládí by som nehovoril, ale treba si uvedomiť, že generálny prokurátor má svoje povinnosti do vnútra prokuratúry, ako aj vo vzťahu k iným ústredným orgánom štátnej správy," podotkol. Ktoré sú tie záležitosti, ktoré údajne premiéra na GP vyrušujú, povedať nevedel. "Viem len povedať, že osoba generálneho prokurátora chýba," uistil.

Kováčik sa nevyhol ani aktuálnej téme z Českej republiky, kde polícia zatkla viacero vysokopostavených politických funkcionárov. Nevylučuje, že sa tak niekedy stane aj u nás. "Ak budú relevantné podklady zo strany polície, že sa deje niečo aj na úrovni vládnej či parlamentnej, nevidím dôvod, prečo by sme do toho nemali ísť. Zatiaľ sme takéto materiály nedostali," povedal.

Na margo kauzy údajného tunelovania Vojenskej spravodajskej služby, ktorou sa špeciálna prokuratúra zaoberá, uviedol, že prokuratúra aj polícia koná, ale celý materiál je utajený. Nie je teda podľa jeho slov možné momentálne verejnosti sprístupňovať určité informácie.

Kováčik je zároveň opätovne pripravený predložiť do NR SR ďalšiu správu o vyšetrovaní kauzy Gorila. Má tak urobiť do 30. júna. Aj v tomto prípade zdôraznil, že je to živá vec a vykonávajú sa úkony. Avizoval preto, že aj ďalšia správa pre poslancov nebude obsahovať konkrétne veci. "Boli sme napádaní, že sa nekoná, ale musím ubezpečiť, že je vytvorený tím, ktorý koná," konštatoval.

Dušan Kováčik však potvrdil, že v dohľadnom čase, teda do septembra tohto roka, by malo dôjsť k uzavretiu vyšetrovania kauzy Glance House týkajúcej sa sporného prevodu bytovky v Bernolákove, v ktorej figuruje aj bývalý generálny prokurátor Dobroslav Trnka.

R. MADEJ: Pravdepodobnosť, že by ÚS vyhovel sťažnosti Čentéša, je nízka

Bratislava 16. júna (TASR) – Pravdepodobnosť, že by Ústavný súd (ÚS) vyhovel sťažnosti Jozefa Čentéša, ktorého prezident odmieta vymenovať za generálneho prokurátora, je nízka. V dnešnej diskusnej relácii televízie TA3 to vyhlásil poslanec Národnej rady Róbert Madej (Smer-SD). Odpovedal tak na otázku, že ak poslanci v utorok (18.6.) zvolia kandidáta Smeru Jaromíra Čižnára za generálneho prokurátora a ÚS dá Čentéšovi za pravdu, či by Slovensko nemalo dvoch prokurátorov.

Dnes podľa Madeja žiaden zákon nebráni voľbe kandidáta na generálneho prokurátora. Sociálni demokrati preto podľa neho iba reagujú na rozhodnutie prezidenta, lebo pozíciu je nutné obsadiť. "Ďalšie čakanie by paralyzovalo prokuratúru na ďalší rok, dva. Sme postavení pred situáciu, že vláde či vládnej strane sa hovorí, prečo veci trvajú tak dlho a na strane druhej sme predmetom kritiky," podotkol.

Jeho spoludiskutujúca, poslankyňa Lucia Žitňanská (SDKÚ-DS), však pripomenula, že poslanci stále nevedia, ako Ústavný súd rozhodne a voľba nového prokurátora pred týmto rozhodnutím je preto nelegitímna. "Mňa veľmi mrzí, že to prezidentovi trvalo tak dlho, že to ústavnému súdu trvá tak dlho, ale to je niečo, čo neviem ovplyvniť. Nemôžeme teraz lámať právny štát cez koleno len preto, že premiérovi alebo poslancom Smeru teraz došla trpezlivosť," zdôraznila.

Podľa jej slov sociálni demokrati v utorok Čižnára zvolia, lebo Robert Fico sa už rozhodol a všetko ostatné sú len formality. "A to bude potom, ak ho prezident vymenuje, jeden nezvratný akt. Čo však, keď ústavný súd alebo Štrasburg rozhodne, že práva doktora Čentéša boli porušené. Bude mať potom právo na vymenovanie. Čo mu budeme potom platiť odškodnenie vo výške ušlej mzdy?" pýtala sa.

"Ústavný súd nemôže vo výrokovej časti prikázať prezidentovi povedať, že toto je generálny prokurátor. Ale ani samotné rozhodovanie ÚS nebude smerovať k tomu, že budeme mať na Slovensku dvoch generálnych prokurátorov," uviedol predseda ústavnoprávneho výboru parlamentu. Pripomenul, že obsadzovanie postu prokurátora treba vnímať v dvoch stupňoch, teda najprv ako voľbu kandidáta a potom vymenovanie prezidentom. A prezident podľa Madeja nie je "len podpisovač, ktorý formálne musí niečo škrajbnuť bez toho, aby do toho dal vlastnú vôľu".

Poslanci by mali voliť generálneho prokurátora na budúci týždeň na júnovej schôdzi NR SR, ktorá sa začne v utorok (18. 6.). Voľbe by malo predchádzať vypočutie kandidáta na ústavnoprávnom výbore v pondelok 17. júna.