Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Slovensko

KOVÁCS:Rastie počet Slovákov,ktorí sa zo zahraničia vrátia kvôli práci

Podľa manažéra Michala Kovácsa, dôvodov, prečo by sa mal Slovák žijúci a pracujúci za hranicami vrátiť na Slovensko, je niekoľko. Foto: Tablet.tv

Hosťom Pavla Demeša v relácii SVET Tu a teraz bol manažér Programu pre Slovákov v zahraničí Michal Kovács.

Bratislava 25. novembra (TABLET.TV) - Mimovládna organizácia LEAF vznikla s cieľom podpory a kariérneho, ale aj osobnostného rozvoja mladých ľudí, ktorí majú potenciál robiť dobré meno Slovenskej republike v zahraničí. Sekundárnym cieľom programu, ktorého súčasťou sú aj mladší, aj starší, je prilákať ich žiť a pracovať opäť na Slovensku. Ľudí, ktorí sa tak rozhodnú urobiť, členovia organizácie nazývajú „navrátilci“.

Program sa usiluje aj o prepojenie Slovákov žijúcich v zahraničí so Slovenskom, rodnou krajinou, a to hľadaním praktických príležitostí, ako môžu byť aktívni opäť vo svojej domovine. Najmä v podobe práce.

Podľa manažéra Michala Kovácsa, dôvodov, prečo by sa mal Slovák žijúci a pracujúci za hranicami vrátiť na Slovensko, je niekoľko. Prvým dôvodom je príležitosť kariérne a aj osobnostne rásť, druhým motívom je potreba po svojej práci zanechať odkaz pre spoločnosť.

Talentovaných ľudí zo sveta láka organizácia LEAF domov už piaty rok, a to prostredníctvom atraktívnych pracovných ponúk, o ktoré sa v slovenských inštitúciách môžu uchádzať. Najviac kandidátov pravidelne prejaví záujem o pôsobenie v Kancelárii prezidenta Slovenskej republiky alebo v Národnej banke.

Ako sa realizuje selekcia kandidátov, dokedy sa môžu do programu prihlásiť a prejaviť tak záujem o jednu z atraktívnych pracovných pozícií, prezradil manažér programu Michal Kovács. Pozrite si najnovšie vydanie relácie SVET Tu a teraz s Pavlom Demešom a jeho hosťom.