Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

Kövér: Maďarov na Slovensku vnímajú ako národnostné riziko

Na snímke predseda maďarského parlamentu László Kövér, archívne foto. Foto: FOTO TASR/František Iván

Maďarsko by podľa jeho slov chcelo, aby maďarské spoločenstvá žijúce v okolitých krajinách dostali to, čo im patrí.

Budapešť 17. mája (TASR) - Maďarov na Slovensku vnímajú ako národnostné riziko, vyhlásil dnes v maďarskom verejnoprávnom rozhlase Kossuth rádió predseda maďarského parlamentu László Kövér, ktorý ostro kritizoval postoj Slovenska i Rumunska k tam žijúcej maďarskej menšine.

"Čestnejší členovia slovenskej by konečne mohli dospieť k sebareflexii a k názoru, prečo je Slovensko neschopné istej minimálnej veľkorysosti a priznania, že slovenská elita zhrešila. Masová deportácia Maďarov a ich odvlečenie na nútené práce po druhej svetovej vojne bolo rozhodnutím vtedajšej československej elity," povedal Kövér.

Elita osamostatneného Slovenska si toto rozhodnutie prisvojila ako "pokrokovú tradíciu", pričom Nemcom bolo priznané isté morálne odškodnenie, pokračoval predseda, podľa ktorého by sa slovenská elita nemala stále dookola oháňať tým, že hriechy boli páchané na Slovákoch. "Navyše toto tvrdenie vo výraznej miere nie je pravdivé," zdôraznil Kövér.

Maďarsko by podľa jeho slov chcelo, aby maďarské spoločenstvá žijúce v okolitých krajinách dostali to, čo im patrí. Z hľadiska otázky sebaurčenia maďarskej menšiny označil za pozitívny príklad Slovinsko a Chorvátsko, pričom o situácii Maďarov v Srbsku povedal, že sa situácia tamojšieho maďarského spoločenstva "viac-menej zlepšuje".

"Európska únia z tohto hľadiska vníma ľudské práva mierne skreslene, pretože európske usmernenia sa viac venujú mentálnej hygiene ošípaných a hydiny než ochrane vzdelávacieho a kultúrneho sebaurčenia spoločenstiev," podčiarkol predseda maďarského parlamentu, ktorý taktiež vyjadril obavy z osudu Maďarov v Sedmohradsku po tom, ako sa dvojstranné maďarsko-rumunské vzťahy dostali v súčasnosti na bod mrazu.