Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Kovová časť národného pokladu je podľa Nadácie MS nedotknutá

Pohľad na trezor s národným pokladom. Foto: TASR/Pavol Ďurčo

Nadácia MS podľa Mariána Tkáča nezodpovedala občanom SR, prečo v rozpore so zákonom znížila hodnotu Národného pokladu SR o takmer 800.000 eur, ktoré vložila do nebankovej inštitúcie.

Martin 16. októbra (TASR) – Obsah kovovej časti národného pokladu je nedotknutý a zodpovedá stavu, ktorý prevzala Nadácia Matice slovenskej (MS) z úschovy od VÚB v roku 2006. Na základe inventúry, ktorá sa uskutočnila v pondelok (15. 10.) v trezore uloženom v priestoroch MS v Martine o tom TASR informoval správca Nadácie MS Jozef Steiner.

Trezor podľa neho odpečatili za prítomnosti notára, piatich zástupcov Nadácie MS a člena Dozorného výboru MS. „Obsah trezoru skontrolovali a opätovne zapečatili. Ďalšia senzácia, ktorú výdatne mediálne živil predseda MS Marián Tkáč spľasla ako mydlová bublina. Je poľutovania hodné, že vedenie MS sa nezúčastnilo otvorenia trezoru s národným pokladom, ktorého sa pred pár dňami vehementne domáhalo. A to aj napriek dohode, ktorá predchádzala sprístupneniu priestorov v MS,“ uviedol Steiner.

Predseda MS zdôraznil, že vyhlásenie Nadácie MS o existencii Národného pokladu SR nie je vyhlásením o stave národného pokladu, a to v peňažnej, vecnej a kovovej podobe, ktorou by vysvetlila občanom SR, aký je jeho skutočný stav. „Matica slovenská sa nezúčastnila konania (otvorenia trezoru), ktoré nezodpovedá právu, nakoľko Nadácia MS sa v predmetnom konaní údajnej inventúry majetku Nadácie MS vyhlásila za vlastníka verejnej zbierky na Národný poklad SR. MS stojí na právnom názore, že vlastníkom národného pokladu je Slovenská republika a jej občania,“ skonštatoval Tkáč.

Nadácia MS podľa Tkáča nezodpovedala občanom SR základné otázky, prečo v rozpore so zákonom znížila hodnotu Národného pokladu SR o sumu takmer 800.000 eur, ktoré Nadácia MS pri spravovaní národného pokladu vložila do nebankovej inštitúcie. „Nadácia MS nezodpovedala občanom základné otázky, či vyzbieraná štruktúra vecnej a kovovej časti Národného pokladu SR od roku 1993 je zachovaná, respektíve, ak nie je zachovaná, aby Nadácia MS zdôvodnila občanom tento úbytok. Formálne vyhlásenie Nadácie MS, že Národný poklad SR existuje, považuje MS za vyhlásenie, ktoré má uviesť občanov SR do omylu o údajnej celistvosti a objektívnej existencii Národného pokladu SR. A je pokusom o zmarenie podpory petície na uplatnenie dôvodného nároku občanov SR na podanie súhrnnej správy o skutočnom stave verejnej zbierky na Národný poklad SR,“ podotkol predseda MS.

Doplnil, že formálnu požiadavku, týkajúcu sa Správy o skutočnom stave verejnej zbierky na Národný poklad SR v peňažnej, vecnej a kovovej hodnote odovzdali zástupcovia MS predstaviteľom Nadácie MS v písomnej podobe 15. októbra 2012 v Martine.