Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Slovensko

Stranu SDS dnes prijali do Európskej demokratickej strany

Delegáti mimoriadneho snemu Ľudovej strany (ĽS) Hnutie za demokratické Slovensko (HZDS) v sobotu 11. januára 2014 v Žiline rozhodli o dobrovoľnom zrušení strany bez likvidácie a vzniku novej strany - Strany demokratického Slovenska (SDS). Na tlačovej konferencii o tom po mimoriadnom sneme informoval Sergej Kozlík, ktorý doteraz viedol politické grémium ĽS-HZDS.Na snímke Sergej Kozlík reční počas mimoriadneho snemu. Foto: TASR/Pavol Ďurčo

PDE/EDP je podľa svojej webstránky nadnárodné politické hnutie, ktoré presadzuje európsku demokraciu postavenú na hodnotách mieru, slobody, solidarity a vzdelávania.

Bratislava 30. apríla (TASR) - Strana demokratického Slovenska (SDS) sa dnes stala členom Európskej demokratickej strany (PDE/EDP). TASR o tom informovala Irena Belohorská, ktorá je líderkou SDS pre májové eurovoľby (24. mája).

Spolu s ňou je na zasadnutí v Ríme aj šéf strany Sergej Kozlík, ktorý sa pokúsi v eurovoľbách obhájiť svoj súčasný post europoslanca. Belohorská potvrdila, že kandidáti na europoslancov z SDS budú v prípade zvolenia pôsobiť v rámci PDE/EDP.

Kozlík založil SDS po tom, ako zaniklo ĽS-HZDS. "Strana demokratického Slovenska podporuje model Európskej únie v podobe únie nezávislých národných štátov, ktoré samy rozhodujú všetko, čo je efektívne riešiť na úrovni národných štátov alebo regiónov a Bruselu prenechávajú len tie kompetencie, ktoré je prínosné riešiť na úrovni celej únie," predstavil svoju stranu Kozlík.

PDE/EDP je podľa svojej webstránky nadnárodné politické hnutie, ktoré presadzuje európsku demokraciu postavenú na hodnotách mieru, slobody, solidarity a vzdelávania.