Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Slovensko

S. KOZLÍK: SDS má ambíciu postaviť tieňový kabinet

Delegáti mimoriadneho snemu Ľudovej strany (ĽS) Hnutie za demokratické Slovensko (HZDS) v sobotu 11. januára 2014 v Žiline rozhodli o dobrovoľnom zrušení strany bez likvidácie a vzniku novej strany - Strany demokratického Slovenska (SDS). Na tlačovej konferencii o tom po mimoriadnom sneme informoval Sergej Kozlík, ktorý doteraz viedol politické grémium ĽS-HZDS.Na snímke Sergej Kozlík reční počas mimoriadneho snemu. Foto: TASR/Pavol Ďurčo

Nový politický subjekt chce podľa neho osloviť odborné kruhy, ktoré sa už nechceli spájať s ĽS-HZDS.

Žilina 11. januára (TASR) – Strana demokratického Slovenska (SDS) chce pôsobiť na stredoľavej strane politického spektra a má ambíciu postaviť tieňový kabinet. Splnomocnenec prípravného výboru SDS Sergej Kozlík o tom informoval po dnešnom mimoriadnom sneme ĽS-HZDS v Žiline, ktorý rozhodol o dobrovoľnom zrušení strany.

„Vstupujeme na pôdu, kde momentálne dominantne pôsobí strana Smer-SD. Na stredopravej strane je tlačenica. Na stredoľavej strane si chceme nájsť priestor. Odhadujeme ho na 10 percent. Predpokladáme, že ak budeme aktívne, kvalifikovane pracovať, pritiahneme odborníkov,“ skonštatoval Kozlík.

Nový politický subjekt chce podľa neho osloviť odborné kruhy, ktoré sa už nechceli spájať s ĽS-HZDS. „Budeme mať ambíciu postaviť pomerne rýchlo tieňový kabinet. Všetky strany okrem Smer-SD sú dnes opozičné, ale žiadna nemá tieňový kabinet. To znamená, pripravovať vládu alebo členov, ktorí budú pripravení po voľbách v roku 2016, ak budú úspešné, obsadiť príslušné posty vo vláde,“ uviedol splnomocnenec prípravného výboru SDS.

Na mimoriadnom sneme ĽS-HZDS rozdali delegátom aj podpisové hárky – súhlas so vznikom politickej strany SDS. „Stretlo sa to s veľkým záujmom členov z regiónov. Okolo 20. februára by sme chceli urobiť prvú inventúru podpisov, ktorých treba na vznik novej strany 10.000. Štvorčlenný prípravný výbor potom povie, aký je stav a podľa toho by sme konali ďalšie kroky na etablovanie SDS,“ povedal Kozlík.

Doplnil, že ak budú mať dostatočný počet hlasov, pokúsi sa SDS stihnúť už voľby do Európskeho parlamentu. „Je to pre každú politickú stranu silná reklama a aktivizácia členov. Určite sa chceme zapojiť do komunálnych volieb v novembri 2014 a cieľom sú parlamentné voľby 2016. Pokiaľ založíme nové štruktúry strany a budeme kreovať orgán, ktorý schváli stanovy a nové vedenie, budem sa uchádzať o post predsedu strany. Ale deklaroval som, že priamo stanovy budú mať zakotvenú tajnú voľbu predsedu,“ dodal Kozlík.