Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

KOZLÍK: Vatry zvrchovanosti sú i dnes potrebné, sme rozpoltený národ

Ilustračná snímka Foto: TASR Martin Baumann

Podľa poslanca Európskeho parlamentu neformujeme národné a štátne povedomie dostatočne.

Galanta 16. júla (TASR) – Vatry zvrchovanosti sú aj dnes potrebné pre formovanie štátneho povedomia, ktoré je na Slovensku stále slabé a nepodporuje sa dostatočne ani v školách. Na piatkových (15.7.) oslavách 24. výročia prijatia Deklarácie o zvrchovanosti Slovenskej republiky v Galante to povedal Sergej Kozlík, ktorý bol podpredsedom vlády SR, ministrom financií a poslancom Európskeho parlamentu.

"My ani dnes neformujeme národné a štátne povedomie dostatočne, stále sme rozpoltený národ. Polovica sa teší, že máme vlastný štát a polovica, ktorá bola proti tomuto štátu, aj keď mnohí boli i vo vládnych funkciách, stále lavíruje," uviedol Kozlík pre TASR s tým, že musí dôjsť ku generačnej výmene, aby sa všetci občania stotožnili so slovenskou štátnosťou.

"Túto významnú historickú udalosť si musíme dennodenne pripomínať, aby sme si uvedomili, aké je dôležité mať svoj štát a vedieť si ho chrániť, pretože je to dôležité pre nás všetkých aj v súčasnosti," povedala pre TASR poslankyňa Národnej rady SR za SNS Magdaléna Kuciaňová. Podľa nej je to dôležité práve v čase, keď sa Európska únia otriasa v základoch.

V Galante, kde si tento rok ako prví na juhu Slovenska pripomenuli výročie prijatia Deklarácie o zvrchovanosti SR, pôsobí Miestny odbor Matice slovenskej (MS), ktorý má 350 členov. Spolu s Domom MS v Galante organizuje vatru zvrchovanosti každý rok. Matičiari, ako uviedla pre TASR riaditeľka Domu MS Zlatica Gažová, chápu, aké dôležité bolo vyhlásenie Deklarácie o zvrchovanosti slovenského národa. "Uvedomujú si, že urobiť také niečo, je prejav dospelosti, ako pre človeka, tak aj pre štát. Boli sme dostatočne vyspelí a vyhlásili sme, že sme na tom rovnako ako iné národy," zdôvodnila Gažová.

Sedemnásťročného Igora Slobodu pritiahli do radov Matice slovenskej vedomosti, ktoré získal od starých rodičov a rodičov. Škola podľa neho robí pre národné povedomie veľmi málo. "Na toto sa v škole kladie malý dôraz, o slovenských dejinách máme len rýchlokurz geniality. Na dejepise sa podrobne učíme napríklad o francúzskej revolúcii, ale o slovenskej histórii skoro nič," dodal Sloboda.