Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 20. máj 2024Meniny má Bernard
< sekcia Slovensko

Slovensko je na 26. mieste v rebríčku najmierovejších krajín

Ilustračné foto Foto: TASR/Svätopluk Písecký

V tohoročnej správe GPI sa uvádza, že najmierovejšou krajinou je už druhý rok po sebe Island, za ktorým nasleduje Dánsko.

Brusel 12. júna (TASR) - Západná Európa je už šiesty rok po sebe najmierovejším regiónom na svete. Vyplýva to z Indexu svetového mieru (GPI), ktorý bol zverejnený dnes. Ak by bol svet v roku 2011 v stave bez vojen a ničivých konfliktov, hospodársky prínos by sa dal vyčísliť na sumu 9 bilión dolárov, uvádza sa v dnešnej správe GPI.

Prvá správa o mierovom stave krajín sveta vyšla v roku 2005. V poradí už šieste vydanie rebríčka GPI ukazuje, že s výnimkou krajín Blízkeho východu a severnej Afriky všetky regióny sveta si od roku 2009 mierne polepšili v ukazovateľoch, podľa ktorých sa tento zoznam zostavuje.

Rebríček zostavuje tím nezávislých expertov pod vedením neziskového a mimovládneho Inštitútu pre ekonomiku a mier (IEP) so sídlom v Sydney a pobočkou v New Yorku. Do množiny 23 ukazovateľov, ktoré IEP skúma, patrí účasť na domácich a zahraničných konfliktoch, bezpečnosť spoločnosti, štátne vojenské výdavky. Vzťahy so susednými krajinami či napríklad percentuálne zastúpenie väzňov na štruktúre obyvateľstva.

V tohoročnej správe GPI sa uvádza, že najmierovejšou krajinou je už druhý rok po sebe Island, za ktorým nasleduje Dánsko.

Západoeurópske krajiny sa väčšinou dostali do prvej dvadsiatky mierových krajín. K ním patria aj bezprostrední susedia Slovenska, keď Rakúsko sa ocitlo na desiatej priečke, Česká republika má pozíciu číslo 13, Maďarsko je na 17. priečke, Poľsko je v poradí 24. a Slovensko je 26. najmierovejšou krajinou zo všetkých 158 skúmaných.

Iba jednu priečku pred Slovenskom sa ocitli Španieli a Holanďania - s poklesom o tri priečky voči vlaňajšku sú na 28. pozícii tesne pred Spojeným kráľovstvom.

Belgicko, kde sú hlavné sídla inštitúcií EÚ, ale aj NATO, obsadilo 11. priečku, kým Francúzsko, zrejme kvôli vysokým vojenským výdavkom je až na 40. pozícii v tomto zozname.

Mimo EÚ Rusko zastáva nelichotivú 153. priečku, tesne za Severokórejskou ľudovou republikou, čo podľa skúmaných ukazovateľov znamená piata najmenej mierová krajina na svete. Najhoršiu pozíciu si už druhý rok po sebe drží Somálsko, hneď za ním nasleduje Afganistan.

Sýria kvôli nekončiacemu občianskemu konfliktu sa prepadla o 30 miest na 147. pozíciu a podľa výsledkov k najmenej mierovým krajinám už nepatria štáty subsaharskej Afriky, ale krajiny Blízkeho východu (vrátane Sýrie) a severnej Afriky, ktoré boli vlani poznamenané udalosťami arabskej jari.

Z hľadiska svetových veľmocí je zaujímavý "tandem" Spojené štáty a Čína, keď sa Američania ocitli na 88. priečke a Číňania sú iba o jeden stupienok vyššie. Kanada s pozíciou číslo 4 patrí medzi najmierovejšie krajiny sveta, Japonsko je na slušnej 9. priečke a Austrália sa ocitla na pozícii číslo 22.