Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Slovensko

Krajiny V4 sa dohodli na rovnakom podieli pomoci pre Líbyu

Predseda Európskej komisie (EK) Jean-Claude Juncker (uprostred), slovenský premiér Robert Fico (tretí sprava) a maďarský premiér Viktor Orbán (tretí zľava) prichádzajú na stretnutie premiérov krajín Vyšehradskej štvorky (V4) a Talianska s predsedom EK ohľadne pomoci Líbyi v Bruseli 14. decembra 2017. Foto: TASR/AP

Fico upozornil, že vyčlenená suma pôjde konkrétne na výcvik ľudí, ktorí budú mať na starosti ochranu líbyjských hraníc a aj na potrebné technické zariadenie.

Brusel 14. decembra (TASR) - Predseda vlády SR Robert Fico po štvrtkovom stretnutí premiérov krajín Vyšehradskej štvorky (V4) s predsedom Európskej komisie Jeanom-Claudom Junckerom a talianskym premiérom Paolom Gentilonim v Bruseli potvrdil, že členské krajiny V4 sa rovnakou sumou zúčastnia na finančnej pomoci pre Líbyu vo výške 35 miliónov eur.

"Ak máme preukázať solidaritu, ja som sa odmietol hádať a používať nejaké kritériá veľkosti krajiny, počtu obyvateľov alebo HDP," vysvetlil.

Spoločný projekt V4 a Talianska v Líbyi privítala talianska strana podľa Fica s radosťou. Táto iniciatíva zároveň ušetrí Európskej komisii milióny eur.

"Mali sme možnosť hovoriť s Gentilonim a s Junckerom o projekte, ktorý je jedinečný, a to je účasť krajín V4 na riešení problému migrácie v Líbyi. Lebo tvrdíme, že kvóty pre utečencov sú nezmyselné a nefungujú," vysvetlil Fico. Dodal, že Slovensko vždy hovorilo o potrebe ochrany vonkajších hraníc EÚ a o potrebe pracovať priamo v krajinách pôvodu a tranzitu migrantov, čo platí v prípade tohto projekt.

Podľa premiéra takmer deväť miliónov eur Slovensko zvládne, najmä keď pôjde o "efektívne vynaložené peniaze", lebo ich dokáže spolu s talianskou stranou odkontrolovať. Pripomenul, že nepôjde o všeobecný príspevok do Fondu pre Afriku, kde Slovensko už tiež prispelo - najskôr sumou 600.000 eur a potom ďalším miliónom eur.

Fico upozornil, že vyčlenená suma pôjde konkrétne na výcvik ľudí, ktorí budú mať na starosti ochranu líbyjských hraníc a aj na potrebné technické zariadenie. To všetko sa udeje spolu s talianskou vládou, lebo talianske ministerstvo vnútra už takýto projekt v Líbyi realizuje.

"Navrhol som na dnešnom stretnutí, aby sme čo najrýchlejšie osobne vycestovali do Líbye, aj za účasti predstaviteľov Európskej komisie a talianskej vlády, a prezentovali na mieste, na čo chceme dať tieto peniaze," uviedol Fico. Junckerovi v tejto súvislosti pripomenul, že krajiny V4 týmto plánom ušetrili Európskej komisii 24 miliónov eur, ktoré vyčlenila na rovnaký účel a teraz ich môže použiť na niečo iné.

Zásluhou tohto projektu budú krajiny V4 najviditeľnejšie v Líbyi a dokážu, že solidarita im nie je cudzia a vedia byť aj kreatívne. Zároveň poďakoval novému českému premiérovi Andrejovi Babišovi a novému šéfovi poľskej vlády Mateuszovi Morawieckému, že súhlasili s týmto plánom a plne ho podporili.