Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Slovensko

O. Krajňák vníma obvinenia ako snahu o diskreditáciu jeho osoby

Krajňák v stredu 16. októbra odmietol otvoriť mimoriadne zasadnutie Správnej rady ÚPN a rokovanie opustil.

Bratislava 16. októbra (TASR) - Medializované obvinenia vníma predseda Správnej rady Ústavu pamäti národa (ÚPN) Ondrej Krajňák ako pokračujúcu snahu niektorých členov rady o diskreditáciu jeho osoby a marenie riadneho fungovania ÚPN. Uviedol to v tlačovom vyhlásení pre TASR.

"Tieto obvinenia prichádzajú v období, kedy Národná rada SR rozhoduje o zásadnom znížení odmien pre členov Správnej rady ÚPN," upozornil Krajňák.

"Mojou úprimnou snahou je zabezpečiť riadne fungovanie ÚPN ako verejnoprávnej inštitúcie dokumentujúcej a pripomínajúcej zločiny fašizmu a komunizmu, efektívne a hospodárne nakladanie s finančnými prostriedkami daňových poplatníkov a plnenie poslania Ústavu pamäti národa v súlade s mandátom a osobnou zodpovednosťou, ktoré som dostal od poslancov Národnej rady SR," dodal. "Plne rešpektujem Správnu radu ÚPN a právomoci, ktoré sú jej zákonom zverené a mojím záujmom je, aby si Správna rada ÚPN tieto právomoci aj riadne plnila. Ako predseda správnej rady som vždy vyvinul maximálne úsilie, aby mala vhodné podmienky pre svojej fungovanie a disponovala potrebnými podkladmi," povedal s dodatkom, že sa nemôže stotožniť s krokmi, ktoré podľa neho ohrozujú činnosť a funkčnosť ÚPN. 

Krajňák v stredu 16. októbra odmietol otvoriť mimoriadne zasadnutie Správnej rady ÚPN a rokovanie opustil. Správna rada následne jednomyseľne odhlasovala uznesenie, v ktorom konštatuje "vážne a hlboké znepokojenie nad konaním jej predsedu Ondreja Krajňáka, ktorý dlhodobo nerešpektuje postavenie a úlohy orgánov ústavu".

V uznesení obvinili Krajňáka, že sa obštrukciami v podobe nezvolávania, resp. prerušovania už zvolaných rokovaní rady snaží "znefunkčniť vrcholný riadiaci orgán ÚPN, a tým aj činnosť celého ústavu". "Orgánom ústavu tak úmyselne bráni vo výkone funkcií, ktoré im vyplývajú zo zákona. Zásadné koncepčné a riadiace dokumenty nepredkladá predseda Správnej rady ÚPN Krajňák na prerokovanie a odsúhlasenie správnou radou, čím vzniká podozrenie, že dochádza k porušovaniu zákona," uvádza sa v uznesení Správnej rady ÚPN.

Zástupcovia Nezávislých kresťanských odborov Slovenska (NKOS) pôsobiaci pri ÚPN vyjadrili 16. októbra znepokojenie zo súčasného vývoja situácie v ÚPN, ktorá nastala po zvolaní mimoriadneho zasadnutia správnej rady.

"Keďže nedochádza k dohode s členmi Správnej rady ÚPN na ním (Krajňákom, pozn. TASR) predkladaných návrhoch, napr. na zmeny v Stanovách ÚPN, ktoré sú v rozpore so zákonom o ÚPN, čo v minulosti konštatovala v stanovisku aj Dozorná rada ÚPN, na organizačných opatreniach v záujme plnenia ďalšieho fungovania ústavu v súlade s jeho poslaním, ako aj návrhoch na odstránenie nedostatkov z posledných rokov, sa reálne ohrozuje ďalší chod Ústavu pamäti národa," uvádza sa vo vyhlásení, ktoré TASR poskytol predseda NKOS pri ÚPN Stanislav Labjak.

"Vyzývame členov Správnej rady a Dozornej rady ÚPN, poslancov Národnej rady SR, aby sa zasadili za navodenie právneho stavu v ÚPN a návrat pokojnej a tvorivej pracovnej atmosféry," konštatujú členovia NKOS.