Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Krajniak: Sulík sa ospravedlnil, treba ísť ďalej

Na archívnej snímke minister práce, sociálnych vecí a rodiny SR Milan Krajniak (Sme rodina). Foto: TASR - Martin Baumann

Verím, že budeme fungovať ďalej, povedal Krajniak o budúcnosti koalície.

Bratislava 13. januára (TASR) – Minister hospodárstva a podpredseda vlády SR Richard Sulík (SaS) sa ostatným členom vlády ospravedlnil a je potrebné ísť ďalej. Uviedol to minister práce, sociálnych vecí a rodiny SR Milan Krajniak (Sme rodina), ktorý po stredajšom rokovaní vlády reagoval na spor súvisiaci s vyjadreniami k zámeru plošného testovania.

Sulík v stredu oznámil, že na pondelkovom (11. 1.) rokovaní vládneho kabinetu súhlasil len s testovaním cez víkend v najzamorenejších okresoch, nie s celoplošným testovaním ľudí na ochorenie COVID-19. Kolegovia z vlády ho však zle pochopili a prišlo tak k nedorozumeniu, za ktoré sa im ospravedlnil.

Krajniak to akceptoval a nechce preto na základe tejto udalosti špekulovať o perspektívach ďalšieho fungovania koalície. "Nechcite od mňa, aby som hodnotil, ako budeme fungovať, ak niekto zjavne urobil chybu. Ja sa snažím hovoriť aj na vláde, aj pred médiami to isté, a tak by sa mali správať všetci, ale beriem to tak, že pán Sulík sa nám ospravedlnil a treba ísť ďalej," povedal.

Nechcel hodnotiť výroky premiéra Igora Matoviča (OĽANO) na Sulíkovu adresu. "To sa musíte pýtať pána premiéra," dodal. Zopakoval nevyhnutnosť konzistentného vyjadrovania sa na rokovaní vlády i pri informovaní o jej výstupoch pred médiami. "Verím, že budeme fungovať ďalej," povedal o budúcnosti koalície.

Potvrdil takisto, že od pondelka 18. januára sa začnú očkovať proti novému koronavírusu pracovníci starajúci sa o klientov zariadení sociálnych služieb. "Budú mať tri možnosti – buď sa zaregistrujú individuálne na očkovacích centrách, alebo sa nahlásia ako skupina za zariadenie, prípadne budú zaočkovaní mobilnou očkovacou jednotkou, ktorá príde za nimi," spresnil.

Zdôraznil, že očkovanie v boji s pandémiou považuje za zásadné a má najväčšiu prioritu, no nevidí problém ani v zámere plošného testovania. „Očkovací plán je závislý od toho, koľko vakcín je k dispozícii, čo zasa závisí od toho, ako ich získa a distribuuje Európska únia. Očkovanie je najvyššia priorita, ale musíme sa pýtať aj na to, čo môžeme urobiť, ak chceme zraziť stále vysoké čísla nakazených a jediná odskúšaná možnosť nielen na Slovensku je plošné testovanie," zdôraznil minister práce.