Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Slovensko

Krajská rada KDH potvrdila Mikolášikovu kandidatúru na šéfa ŽSK

Miroslav Mikolášik Foto: TASR/Štefan Puškáš

Figeľ potvrdil, že KDH má záujem o viac ako len dvoch predsedov krajov.

Bratislava 4. januára (TASR) - O kreslo predsedu Žilinského samosprávneho kraja sa zrejme pokúsi europoslanec za KDH Miroslav Mikolášik. Jeho nomináciu už odobrila Krajská rada KDH. Rozhodnutie ešte musí odsúhlasiť Rada KDH, ktorá sa má zísť 26. januára v Banskej Bystrici. Pre TASR to uviedol predseda KDH Ján Figeľ.

V Trnavskom samosprávnom kraji sa u kresťanských demokratov najviac spomína exminister zdravotníctva a poslanec Ivan Uhliarik. Hoci ešte nie je rozhodnuté, predsedovi Figeľovi sa táto nominácia pozdáva. "Považujem to za racionálnu dobrú myšlienku, o ktorej budú diskutovať krajské a celorepublikové orgány," povedal pre TASR.

Dodal, že žiadne rozhodnutie zatiaľ nie je definitívne, naďalej prebiehajú rokovania. Následne budú rozhodovať Rady KDH, jedna na konci januára a následne ešte ďalšia v apríli. "Rada definitívne potvrdí nominácie 26. januára a následná o tri mesiace ukončí tento proces," uviedol.

Figeľ potvrdil, že KDH má záujem o viac ako len dvoch predsedov krajov. "Ambícia KDH je rozsiahlejšia," poznamenal šéf kresťanských demokratov, ktorý považuje za dôležité prepísať politickú mapu v slovenských regiónoch. KDH podľa Figeľa nie je spokojné s červenou mapou, rado by ju malo farebnú. Pokúsiť sa o to chce nielen s vlastnými kandidátmi, ale aj s koalíciami.

Predseda KDH zároveň potvrdil napríklad rokovania o koalícii v Nitrianskom samosprávnom kraji. Súčasná slovenská koalícia podľa neho zrejme prejde istými zmenami. Jednou z nich je tá, že v nej bude chýbať ĽS-HZDS. V Nitre sa rieši aj podpora šéfa kraja Milana Belicu, ktorý sa bude o predsednícke kreslo uchádzať s podporou Smeru-SD. Podporu v jeho prípade vraj zvažujú aj iné strany. Figeľ ju nevylúčil. "Zatiaľ sa ukazuje skôr prevaha kontinuity, ale žiadne rozhodnutia ešte nepadli," uzavrel kresťanský demokrat.