Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Slovensko

VIDEO: Prvého slovenského ekoteroristu odsúdili, takýto dostal trest

Pojednávanie na Krajskom súde v Košiciach v kauze ekoterorizmu 24. januára 2018. Na snímke Ladislav K. obžalovaný za bombový výbuch v centre Košíc z roku 2011 prichádza na súd. Foto: TASR - František Iván

Prípad sa týka výbuchu rúrkovej bomby uloženej v odpadkovom koši pri prevádzke rýchleho občerstvenia na košickej ulici Protifašistických bojovníkov z roku 2011.

Košice 24. januára (TASR) – Košice 24. januára (TASR) – Za bombový výbuch v centre Košíc z roku 2011 a ďalšie trestné činy odsúdil v stredu košický krajský súd obžalovaného Ladislava Kuca (38) na úhrnný 12-ročný trest odňatia slobody nepodmienečne. Oproti predchádzajúcemu rozsudku okresného súdu mu zvýšil trest o dva roky.

Krajský súd tak čiastočne vyhovel odvolaniu krajského prokurátora, ktorý požadoval trest na hornej hranici trestnej sadzby v rozmedzí desať až 25 rokov. Odvolanie obžalovaného, podľa ktorého bol, naopak, pôvodný trest neprimerane vysoký, zamietol. Rozsudok okresného súdu okrem výšky trestu krajský súd nemenil a je právoplatný.

Vlani v novembri Okresný súd Košice I uznal Kuca za vinného zo zločinov všeobecného ohrozenia, nedovoleného ozbrojovania a vydierania, pokusu obzvlášť závažného zločinu vydierania, prečinu nebezpečného vyhrážania a pokusu prečinu ublíženia na zdraví. Za výkon trestu mu súd určil ústav so stredným stupňom stráženia a uložil mu aj ochranný dohľad v trvaní troch rokov.

Prípad sa týka výbuchu rúrkovej bomby uloženej v odpadkovom koši pri prevádzke rýchleho občerstvenia na košickej ulici Protifašistických bojovníkov. Explózia podomácky vyrobenej bomby 28. decembra 2011 našťastie nikoho nezranila. Celkovo obžaloba zahŕňala desať skutkov vrátane nedovoleného ozbrojovania, zasielania výhražných listov alebo výbušných systémov, a to košickému veterinárovi, obchodnému reťazcu Tesco a Univerzite veterinárneho lekárstva a farmácie v Košiciach. Obžalovaný sa hlásil k extrémistickým ochrancom zvierat, na súde svoje konanie oľutoval. Obhajoba na pojednávaniach opakovane argumentovala jeho duševnou poruchou a skresleným vnímaním reality. Súdy však na základe kontrolného znaleckého posudku neuznali jeho údajne zníženú príčetnosť.



Predseda senátu krajského súdu pri zdôvodnení navýšenia trestu pre obžalovaného za celkovo desať trestných činov okrem iného uviedol, že "išlo o cieľavedomé premyslené konanie v priebehu troch rokov, ktoré gradovalo, a nebyť konštrukčnej chyby na nástražnom výbušnom systéme, mohlo dôjsť k fatálnym následkom".

Obhajkyňa Tatiana Vorobelová konštatovala, že jej klient trpí schizotypovou poruchou a má nedostatočnú kontrolu nad realitou, čo konštatoval aj psychológ v prípravnom konaní. Možnosť poukazovať na jeho zdravotný stav bude podľa nej aj počas výkonu trestu. "Či podáme mimoriadne opravné prostriedky - to počkám, aké bude odôvodnenie tohto uznesenia. Poradím sa aj s jeho rodičmi a uvidíme, aký bude ďalší postup," povedala pre novinárov.

V bombovej kauze bol Kuc pôvodne obžalovaný a v roku 2014 odsúdený za obzvlášť závažný zločin terorizmu. Najvyšší súd SR však tento rozsudok v roku 2016 zrušil s tým, že nešlo o terorizmus. V druhom rozsudku zo septembra 2016 okresný súd ho odsúdil na 23,5 roka väzenia. Tento rozsudok následne zrušil krajský súd pre porušenie ustanovení Trestného zákona a okresný súd tak musel v kauze rozhodnúť tretíkrát.

Kuc je za mrežami vrátane väzby už šesť rokov. Európsky súd pre ľudské práva (ESĽP) mu vlani priznal odškodné 15.500 eur s tým, že dôvody väzby, ktoré vnútroštátne orgány uviedli v rozhodnutiach o sťažovateľovej žiadosti o prepustenie z decembra 2013, nebrali do úvahy jeho duševný stav.



Takto prebiehalo súdne konanie s obžalovaným:


10. mája 2012 - Konanie Ladislava Kuca posudzovali policajní vyšetrovatelia ako obzvlášť závažný zločin terorizmu. Obvinili ho aj z ďalších skutkov. Útočník čelil niekoľkým ďalším obvineniam - za zločin vydierania, nedovoleného ozbrojovania, prečin nebezpečného vyhrážania a prečin ublíženia na zdraví v štádiu pokusu. Muža stíhali vo väzbe.



8. apríla 2013 - Na Okresnom súde Košice I sa konalo pojednávanie v prípade bombového útoku pri košickej reštaurácii z decembra 2011. Na pojednávanie sa nedostavili dvaja predvolaní svedkovia. Sudca na pojednávaní čítal z výpovedí Kucovej kamarátky, ktorá si s ním písala cez internet. Obžalovaného charakterizovala ako čudáka, s ktorým ju spájal vzťah k zvieratám a snahy o ich ochranu. Ladislav Kuc podľa nej bol v tomto smere až fanatik, za svoj vzor označil skupinu radikálnych ochrancov práv zvierat ALF (Animal Liberation Front), ktorých akcie bývajú označované ako ekoterorizmus. Netajil sa tiež záujmom o zbrane a výbušniny. Na pojednávaní sa čítali aj výpovede dvoch administratívnych pracovníčok spoločnosti Tesco Stores v Bratislave. Do kancelárie im v novembri 2011 prišiel balík s knihou Meno ruže od Umberta Eca, v ktorej bola uložená megapetarda so zápalkami. Pracovníčky vtedy zavolali políciu, knihu prevzal pyrotechnik, nikomu sa nič nestalo. Zo zásielky je taktiež obvinený Ladislav Kuc. Pojednávanie bolo odročené.



19. mája 2013 – Ladislava Kuca odsúdil Okresný súd Košice I. za obzvlášť závažný zločin terorizmu na 25-ročný trest odňatia slobody. V histórii Slovenska išlo o prvého odsúdeného teroristu. Ladislava Kuca zaradil súd do ústavu na výkon trestu s najvyšším stupňom stráženia a uložil mu ochranný dohľad na 36 mesiacov. Obhajoba po rozsudku podala odvolanie.



17. júna 2013 – Košičan Ladislav Kuc bol podľa obhajoby v čase spáchania skutkov nepríčetný. "Nevedel rozpoznať protiprávnosť a spoločenskú nebezpečnosť svojho konania pre duševnú poruchu, ktorá je trvalého charakteru," uviedla obhajkyňa v záverečnej reči na Okresnom súde Košice I.



4. septembra 2013 - O odvolaní Kuca voči rozsudku okresného súdu, košický krajský súd opäť nerozhodol. Verejné zasadnutie súdu odročili na neurčito po žiadosti obhajkyne obžalovaného za účelom predloženia nového dôkazu, ktorým má byť nový znalecký posudok z odboru psychiatrie.



30. októbra 2013 - Senát Krajského súdu v Košiciach na neverejnom zasadnutí zrušil rozsudok v prípade Ladislava Kuca, ktorého okresný súd Košice I. za terorizmus odsúdil na 25 rokov odňatia slobody. Okresný súd mal vec v potrebnom rozsahu znova prerokovať a rozhodnúť.



20. februára 2014 – Okresný súd Košice I odročil hlavné pojednávanie s Ladislavom Kucom obžalovaným z terorizmu. Pre pokračovanie procesu bol potrebný nový znalecký posudok týkajúci sa duševného stavu obvineného.



27. marca 2014 – Okresný súd Košice I opätovne odročil hlavné pojednávanie s Ladislavom Kucom. Súd stále čakal na nový znalecký posudok týkajúci sa duševného stavu obvineného.



28. apríla 2014 – Okresný súd Košice I opätovne odročil hlavné pojednávanie. Súd stále čakal na nový znalecký posudok týkajúci sa duševného stavu obvineného. Súd rozhodol o jeho eskortovaní do Trenčína, kde mal byť podrobený pozorovaniu duševného stavu. V poradí tretí posudok mala vypracovať znalecká organizácia.



9. júna 2014 - Košický Okresný súd stále čakal na znalecký posudok týkajúci sa duševného stavu Ladislava Kuca. Sudca preto odročil pojednávanie.



10. júla 2014 – Na 25-ročný trest odňatia slobody odsúdil Okresný súd Košice I Ladislava Kuca. Odsúdený podľa súdu spáchal trestný čin terorizmu a je zodpovedný za výbuch bomby pri prevádzke rýchleho občerstvenia a ďalšie činy, z ktorých bol obžalovaný. Kuc sa tak stal prvým Slovákom odsúdeným za terorizmus. Hoci obhajoba trvala na tom, že Košičan je duševne chorý, znalecké posudky dokázali, že je za svoj čin plne zodpovedný. Obhajoba sa voči rozsudku na mieste odvolala.



14. apríla 2016 – Najvyšší súd (NS) SR v rámci dovolacieho konania zrušil rozhodnutia košických súdov. Rozhodnutie NS SR však neznamenalo, že sa Ladislav Kuc skutkov, ktoré sú mu kladené za vinu, nedopustil. Skutkový stav bol zistený správne, ale bol nesprávne právne posúdený, ide o trestný čin všeobecného ohrozenia, vyjadril sa predseda senátu na margo jedného zo skutkov obžalovaného. Prípad sa tak vrátil späť na Okresný súd Košice I. NS SR okrem iného poukázal, že obžalovaný umiestnil bombu do kontajnera, ktorý bol v tom čase mimo vchodu do občerstvovacieho zariadenia. NS SR rozhodol taktiež o vzatí obžalovaného do väzby.



22. júla 2016 – Na pojednávaní v kauze Ladislava Kuca vypovedali predvolaní svedkovia a znalci na Okresnom súde Košice I.



26. septembra 2016 – Z terorizmu obžalovaný Ladislav Kuc sa na hlavnom pojednávaní ospravedlnil za svoje konanie. V záverečnej reči na Okresnom súde Košice I prisľúbil, že už sa nedopustí trestnej činnosti a bude navštevovať psychiatra. Sudca vzhľadom na rozsiahle záverečné reči obhajoby i prokurátora odročil vynesenie rozsudku.



29. septembra 2016 - Na úhrnný trest 23,5 roka odňatia slobody Okresný súd Košice I odsúdil Ladislava Kuca za bombový výbuch v centre Košíc z roku 2011 a ďalšie trestné činy. Za mreže ho súd poslal do ústavu na výkon trestu s maximálnym stupňom stráženia, uložil mu navyše trojročný ochranný dohľad. Rozsudok nebol právoplatný, obžalovaný aj krajský prokurátor sa odvolali na krajský súd.



máj 2017 - Krajský súd v Košiciach rozsudok zrušil a predmetnú vec opäť vrátil Okresnému súdu Košice I.



25. júla 2017 - Na základe rozhodnutia Európskeho súdu pre ľudské práva (ESĽP) v Štrasburgu bola Slovenská republika povinná zaplatiť Ladislavovi Kucovi odškodné vo výške 6500 eur ako nemajetkovú ujmu a ďalších 9000 eur ako kompenzáciu jeho výdavkov a nákladov spojených so súdnym konaním. ESĽP mu priznal odškodné 15.500 eur s tým, že dôvody väzby, ktoré vnútroštátne orgány uviedli v rozhodnutiach o sťažovateľovej žiadosti o prepustenie z decembra 2013, nebrali do úvahy jeho duševný stav.



2. novembra 2017 - Za bombový výbuch v centre Košíc z roku 2011 a ďalšie trestné činy odsúdil Okresný súd Košice I Ladislava Kuca na úhrnný desaťročný trest odňatia slobody. Rozsudok nebol právoplatný, obžalovaný aj prokurátor sa odvolali na krajský súd.