Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

Predstavitelia cirkví sa obrátili na Slovákov, aby sa vyhli extrémizmu

Na snímke bratislavský arcibiskup a predseda Konferencie biskupov Slovenska Mons. Stanislav Zvolenský. Foto: TASR/Lukáš Grinaj

V spoločnom vyhlásení to dnes uviedli predseda Konferencie biskupov Slovenska (KBS) Stanislav Zvolenský a predseda Ústredného zväzu židovských obcí (ÚZŽNO) Igor Rintel.

Bratislava 14. marca (TASR) – Kresťanská i židovská viera je nezlučiteľná s rasizmom, antisemitizmom a výzvami na násilie. V spoločnom vyhlásení to dnes uviedli predseda Konferencie biskupov Slovenska (KBS) Stanislav Zvolenský a predseda Ústredného zväzu židovských obcí (ÚZŽNO) Igor Rintel.

Predstavitelia cirkví sa v deň 77. výročia Slovenského štátu obrátili na všetkých obyvateľov Slovenska s výzvou, aby sa vyhli akémukoľvek extrémizmu. „Roztrpčenie nad problémami nesmie vydláždiť cestu radikálnym riešeniam, ktorým chýba potrebné rozlišovanie,“ reagovali nepriamo na volebný úspech extrémistickej strany Kotleba – Ľudová strana Naše Slovensko.

Zvolenský a Rintel „s veľkým znepokojením“ konštatovali, že v týchto dňoch zaznamenali príznaky obáv a nepokoja. „Obracajú sa na nás starší ľudia, ktorým sa v pamäti vynárajú spomienky a hovoria o svojej úzkosti zo súčasného vývoja,“ reagovali na aktuálnu situáciu.

Na snímke predseda Ústredného zväzu Židovských náboženských obcí v SR Igor Rintel.
Foto: TASR/Štefan Puškáš
„Dúfame v obrátenie tých, ktorí prípadne aj sadajú do parlamentných lavíc a hovoria jedným dychom o Bohu a národe, ale zároveň neváhajú útočiť na ľudí len z dôvodu ich inej farby pokožky či odlišného náboženského presvedčenia,“ uviedli Zvolenský a Rintel.

Obaja odsúdili zločiny a krivdy voči Židom, ktoré sa udiali na Slovensku v rokoch 1939 až 1945. Dnešný deň podľa nich pripomína obdobie, počas ktorého sa dopustilo násilné vyvezenie desiatok tisícov Židov z našej krajiny. „Ani tí predstavitelia Slovenska, ktorí boli skalopevne presvedčení, že konajú za Boha a za národ, sa vtedy nevyhli spoluúčasti na veľkom nešťastí,“ pripomenuli.

„Katolíci i Židia, poučení dejinami, nesmieme dopustiť, aby sa naše slová alebo činy obrátili proti komukoľvek: každý, aj ten najmenší prejav rasovej alebo náboženskej neznášanlivosti nám musí zostať cudzí. Nesúhlasíme so žiadnou výzvou na násilie,“ píše sa vo vyhlásení.

Obyvatelia Slovenska by sa podľa Zvolenského a Rintela mali viac usilovať o zachovávanie spravodlivosti. „Prejavujme väčšiu vzájomnú úctu a prekonávajme sebectvo hľadaním spoločného dobra. Tam vidíme autentickú cestu zo súčasnej krízy,“ doplnili.