Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 9. máj 2024Meniny má Roland
< sekcia Slovensko

Kresťania dnes slávia už piatu pôstnu nedeľu, Veľká noc sa blíži

Foto: TASR/AP

Už o týždeň budú kresťania sláviť Kvetnú nedeľu, ktorou sa pre nich začne Veľký alebo Svätý týždeň, najvýznamnejšie sviatky cirkevného rok

Bratislava 25. marca (TASR) - Kresťania dnes slávia už piatu, predposlednú pôstnu nedeľu 40-dňového obdobia pôstu pred Veľkou nocou.

V Evanjelickej cirkvi augsburského vyznania na Slovensku (ECAV) sa táto nedeľa nazýva aj Smrtná nedeľa. Pripomína udalosť, keď židovská veľrada rozhodla o smrti Ježiša Krista. V túto nedeľu sa v evanjelických kostoloch čítajú prorocké texty zo Starej zmluvy, ktoré naznačujú utrpenie Ježiša Krista, aj texty z Novej zmluvy. Na budúcu 6. pôstnu nedeľu známu aj ako Kvetná nedeľa (Palmarum) a na Veľký piatok sa budú čítať a spievať pašie. Sú zostavené z evanjeliových príbehov a vyjadrujú význam a zmysel Kristovho utrpenia.

Počas uplynulých dní sa v mnohých evanjelických kostoloch na Slovensku konal pôstny modlitebný týždeň, kedy sa veriaci stretávali pri spoločných stíšeniach a modlitbách. V niektorých cirkevných zboroch pripravili počas doterajších pôstnych nedieľ duchovné programy a koncerty. Počas obdobia pôstu používajú evanjelickí farári len čierny luterák, až na Veľkonočnú nedeľu si naň oblečú bielu kamžu.

V rímskokatolíckych kostoloch a na kalváriách pokračujú v tomto období krížové cesty veriacich na čele s kňazmi a biskupmi, aby si tak pripomínali utrpenie Ježiša Krista a pripravili sa na slávenie veľkonočných sviatkov. V bratislavskej Katedrále sv. Martina v čase pôstu každý piatok večer vedie Krížovú cestu arcibiskup Mons. Stanislav Zvolenský. Vo viacerých kostoloch sa konajú pôstne koncerty.

V sobotu pred 5. pôstnou nedeľou sa v katolíckych kostoloch zvyknú zahaľovať kríže a obrazy. Kríže zostávajú zahalené až do konca slávenia utrpenia a smrti Pána na Veľký piatok a obrazy až do začiatku Veľkonočnej vigílie na Bielu sobotu.

Už o týždeň budú kresťania sláviť Kvetnú nedeľu, ktorou sa pre nich začne Veľký alebo Svätý týždeň, najvýznamnejšie sviatky cirkevného roka. V mnohých katolíckych kostoloch sa budú konať Kvetné víkendy - stretnutia mládeže s biskupmi.