Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 5. máj 2024Meniny má Lesia a Lesana
< sekcia Slovensko

Kresťania na celom svete slávia pamiatku zmŕtvychvstania Ježiša Krista

Veriaci sa účastnia na slávnostnej omši na Veľkonočnú nedeľu na Námestí sv. Petra 5. apríla 2015. Kresťania na celom svete dnes slávia pamiatku zmŕtvychvstania Ježiša Krista, ktoré je základom kresťanskej viery. Foto: TASR/AP

Slávenie zmŕtvychvstania Ježiša Krista v kresťanských cirkvách pokračuje aj na Veľkonočný pondelok.

Bratislava 16. apríla (TASR) - Pamiatku zmŕtvychvstania Ježiša Krista, ktoré je základom kresťanskej viery, slávia dnes kresťania na Slovensku i vo svete. Veľkonočná nedeľa je vyvrcholením najväčších kresťanských sviatkov cirkevného roka.

Počas slávnostných bohoslužieb sa veriaci spolu s biskupmi a kňazmi radujú z Kristovho víťazstva nad smrťou. Pripomínajú si víťazné zavŕšenie Ježišovej vykupiteľskej úlohy a nádej na večný život, ktorú priniesol ľudstvu.

V gréckokatolíckej cirkvi sa v dnešnú Nedeľu Paschy konajú bohoslužby už od skorých ranných hodín, kedy sa koná utiereň Vzkriesenia s tradičným posvätením jedál. V bratislavskej gréckokatolíckej Katedrále Povýšenia sv. Kríža sa konajú predpoludním viaceré sv. liturgie v slovenskom alebo v cirkevnoslovanskom jazyku, ktorých súčasťou je posvätenie jedál.

Podobné bohoslužby sa konajú aj v chrámoch pravoslávnej cirkvi, ktorá sa riadi podľa juliánskeho kalendára, ale v tomto roku aj v tejto cirkvi Pascha pripadá na rovnaký dátum ako v iných kresťanských cirkvách.

Slávenie zmŕtvychvstania Ježiša Krista v kresťanských cirkvách pokračuje aj na Veľkonočný pondelok.