Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 10. máj 2024Meniny má Viktória
< sekcia Slovensko

Kresťania na celom svete slávia sviatok Nanebovstúpenia Pána

V rímskokatolíckej a gréckokatolíckej cirkvi je to prikázaný sviatok.

Bratislava 17. mája (TASR) - Kresťania na celom svete oslávia vo štvrtok 17. mája sviatok Nanebovstúpenia Pána, ktorý pripadá na 40. deň po Veľkej noci. V rímskokatolíckej a gréckokatolíckej cirkvi je to prikázaný sviatok.

Veriaci si v tento deň pripomínajú udalosť, keď sa Ježiš Kristus na štyridsiaty deň po svojom zmŕtvychvstaní posledný raz stretol so svojimi učeníkmi ako ľudská bytosť a pred ich očami vstúpil do neba. Vyviedol apoštolov na Olivovú horu a ako ich žehnal, vzdialil sa od nich a vznášal sa do neba. Súčasne im sľúbil zoslanie Ducha Svätého. Svedectvo o tejto udalosti, ktorá sa hlboko zapísala do pamäti prvých učeníkov, možno nájsť v evanjeliách a v knihe Skutky apoštolov.

V piatok po sviatku Nanebovstúpenia Pána sa v Katolíckej cirkvi začína novéna k Duchu Svätému - deväťdňové obdobie modlitieb pred svätodušnými sviatkami - Turícami, ktoré v tomto roku pripadajú na 27. a 28. mája.

V Evanjelickej cirkvi augsburského vyznania (ECAV) na Slovensku sa slávnosťou Vstúpenia Krista Pána na nebo 40 dní po Veľkej noci začína Svätodušný kruh cirkevného roka. Na sviatok Vstúpenia si evanjelici počas bohoslužieb pripomínajú zavŕšenie diela Ježiša Krista na zemi a jeho návrat k nebeskému Otcovi.

V evanjelických kostoloch je pre túto slávnosť i Nedeľu po vstúpení (20. mája) charakteristické biele chrámové rúcho. Po tejto slávnosti nasleduje Zoslanie Ducha Svätého (Pentecoste), tentoraz v nedeľu 27. mája.

Význam sviatku Vstúpenia Krista Pána na nebo sa premietol i do ľudového pranostického kalendára. Jedna z dávnych skúseností našich predkov hovorí, že "ako je na Vstúpenie, tak bude celú jeseň". Roľníci sa v tento sviatok obávali dažďa pretože "aj malý dážď na Vstúpenie senu škodí, jasný deň mu osoží".