Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 10. máj 2024Meniny má Viktória
< sekcia Slovensko

Kresťania na Slovensku i vo svete dnes slávia Zoslanie Ducha Svätého

Foto: TASR/AP

Veriaci si počas bohoslužieb pripomínajú udalosť, keď na päťdesiaty deň po Kristovom zmŕtvychvstaní Duch Svätý zostúpil na apoštolov zhromaždených v Jeruzaleme.

Bratislava 27. mája (TASR) - Kresťania na Slovensku a vo svete dnes slávia sviatok Zoslania Ducha Svätého, ktorý sa ľudovo nazýva aj Turíce. Veriaci si počas bohoslužieb pripomínajú udalosť, keď na päťdesiaty deň po Kristovom zmŕtvychvstaní Duch Svätý zostúpil na apoštolov zhromaždených v Jeruzaleme. Duch Svätý bol v tento deň zjavený ako tretia božská osoba Svätej Trojice.

Následne po Zoslaní Ducha Svätého apoštol Peter predniesol kázeň, na základe ktorej sa dalo pokrstiť vyše 3000 ľudí. Preto je dnešná svätodušná nedeľa aj spomienkou na založenie prvého kresťanského cirkevného zboru v Jeruzaleme.

Veriaci si v dnešný sviatok pripomínajú aj sedem darov Ducha Svätého - Dar múdrosti, Dar rozumu, Dar rady, Dar sily, Dar poznania, Dar nábožnosti a Dar bázne Božej.

Nedeľu Päťdesiatnice - Zostúpenie Svätého Ducha dnes slávia aj veriaci gréckokatolíckej cirkvi, ktorí si zajtra pripomenú Pondelok Svätého Ducha.

V katolíckej cirkvi sa počas tohto víkendu konajú na rôznych miestach SR svätodušné púte. K najznámejším patrí púť v Bazilike Sedembolestnej Panny Márie v Šaštíne. Svätodušná púť tam dnes pokračuje druhým dňom, po ranných omšiach sa o 10.30 h začne pontifikálna sv. omša s hlavným celebrantom a kazateľom bratislavským arcibiskupom Mons. Stanislavom Zvolenským. Na Svätodušný pondelok sa v Šaštíne tradične koná púť seniorov a chorých. Slávnostnú omšu o 10.00 h bude celebrovať emeritný arcibiskup Mons. Ján Sokol.