Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 9. máj 2024Meniny má Roland
< sekcia Slovensko

Kresťania slávia poslednú pôstnu nedeľu pred Veľkou nocou

Foto: TASR/Milan Kapusta

Nazýva sa aj Kvetná nedeľa alebo Nedeľa utrpenia Pána. Vo svete je zvykom v tento deň posväcovať palmové listy, kvety a zelené ratolesti. Na Slovensku sú to bahniatka alebo maňušky.

Bratislava 1. apríla (TASR) - Dnešná posledná, šiesta pôstna nedeľa, známa pod názvom Kvetná alebo Nedeľa utrpenia Pána, je prvým dňom Veľkého či Svätého týždňa. Pripomína veriacim rozhodnutie židovskej rady o Ježišovej smrti a kresťania na celom svete slávia triumfálny vstup Ježiša Krista do Jeruzalema pred jeho utrpením a smrťou. I keď mu zástupy pri príchode volali na slávu, už o niekoľko dní žiadali jeho ukrižovanie.

Súčasťou bohoslužieb na Kvetnú nedeľu je spievanie alebo čítanie pašií - príbehu o utrpení a umučení Krista, ktorému pri príchode do Jeruzalema zástupy ľudí volali na slávu, ale už o niekoľko dní žiadali jeho ukrižovanie.

Pôvodný názov Kvetnej nedele je Palmarum, čiže nedeľa paliem, čo súvisí s tým, že keď zástupy v Jeruzaleme vítali Ježiša, hádzali mu pod nohy palmové ratolesti. Vo svete je zvykom na Kvetnú nedeľu posväcovať palmové listy, kvety a zelené ratolesti.

Svätenie ratolestí cirkev zaviedla ešte v 7. storočí.

Posvätenie bahniatok

Na Slovensku sa v katolíckych kostoloch zachováva tradícia posväcovania vŕbových ratolestí nazývaných bahniatka alebo maňušky. Ľudia si ich potom vo svojich príbytkoch zakladajú za obrazy, alebo dávajú do vázy. V minulosti ich na vidieku dávali aj do poľa či do maštale.
Bez popisu
Foto: TASR/František Iván

Od roku 1985 je Kvetná nedeľa z iniciatívy pápeža Jána Pavla II. aj Svetovým dňom mládeže, keď sa v jednotlivých diecézach stretávajú mladí ľudia so svojimi biskupmi. Konajú sa jednodňové alebo celovíkendové duchovné a iné podujatia pre mládež. V Bratislavskej arcidiecéze sa Kvetný víkend začne už dnes večer svätou omšou o 18.00 h v Univerzitnom pastoračnom centre v Mlynskej doline.

Kvetnú nedeľu budú sláviť aj veriaci Evanjelickej cirkvi augsburského vyznania (ECAV) na Slovensku a ďalších cirkví. V evanjelických kostoloch sa v túto nedeľu konajú pašiové služby Božie pripomínajúce utrpenie a smrť Ježiša Krista na kríži.

Tu bude player