Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Slovensko

Kresťania si pripomínajú utrpenie a smrť Ježiša Krista na kríži

Na Veľký piatok sa už tradične konajú v kostoloch, v uliciach a na kalváriách miest a obcí krížové cesty, počas ktorých si veriaci sprítomňujú utrpenie a ukrižovanie Ježiša. Foto: TASR/Daniel Veselský

V rímskokatolíckych chrámoch sa dnes ako jediný deň v roku neslúži svätá omša, oltáre sú bez chrámového rúcha.

Bratislava 6. apríla (TASR) - V dnešný Veľký piatok si kresťania pripomínajú deň utrpenia, ukrižovania a smrti Ježiša Krista.

V rímskokatolíckych chrámoch sa dnes ako jediný deň v roku neslúži svätá omša, oltáre sú bez chrámového rúcha. Namiesto omše sa koná liturgia umučenia Pána, ktorá pozostáva z bohoslužby slova, slávnostnej modlitby veriacich, z poklony Svätému krížu a sv. prijímania. Je to deň pokánia, pôstu, veriaci nejedia mäsité pokrmy, najesť sa možno do sýtosti len raz za deň. Ježišovo utrpenie a smrť veriacim pripomína aj liturgická farba - farba krvi. V tento deň sa čítajú alebo spievajú pašie - časti z evanjelia o utrpení a smrti Ježiša.

Na Veľký piatok sa už tradične konajú v kostoloch, v uliciach a na kalváriách miest a obcí krížové cesty, počas ktorých si veriaci sprítomňujú utrpenie a ukrižovanie Ježiša.

Napríklad v Bratislave sa dnes predpoludním koná krížová cesta v Katedrále sv. Martina, večer od 19.30 h asi do 2O.30 h sa uskutoční krížová cesta ulicami bratislavskej Petržalky (v časti Dvory, Daliborovo námestie). Krížové cesty budú aj v Pezinku, Košiciach, Nitre a ďalších mestách.

V Gréckokatolíckej cirkvi je Veľký piatok prikázaným sviatkom a dodržiava sa prísny pôst. Doobeda sa veriaci v chrámoch modlia Kráľovské hodinky (žalmy a čítania zo Svätého písma o umučení Ježiša Krista) a poobede je Večiereň s obradom uloženia plaščenice do Božieho hrobu.

Slávnostné pašiové služby Božie charakterizujú dnešný Veľký piatok v chrámoch Evanjelickej cirkvi augsburského vyznania na Slovensku (ECAV).

Veľký piatok je pre evanjelikov veľmi dôležitý sviatok, ktorý sprítomňuje vrchol Ježišovho utrpenia. Boh cez svojho Syna a jeho vykupiteľskú smrť prejavil vrcholný skutok svojej lásky k ľuďom, pripomína generálny biskup ECAV Miloš Klátik. Veľkonočná nedeľa a Veľkonočný pondelok sú podľa jeho slov sviatkami vzkriesenia Pána Ježiša Krista, jeho víťazstva nad diablom a smrťou, víťazstva Božej lásky. Dávajú každému veriacemu kresťanovi nádej a silu pre život v časnosti aj vo večnosti.

Dnes predpoludním bude generálny biskup Klátik kázať v evanjelickom kostole v Pezinku - Grinave. Na týchto službách Božích sa očakáva účasť prezidenta SR Ivana Gašparoviča s manželkou a ďalších hostí.

Slávnostné služby Božie sa dnes predpoludním i popoludní konajú v evanjelických chrámoch po celom Slovensku.

Veľký piatok je jeden z najväčších sviatkov aj pre veriacich Reformovanej kresťanskej cirkvi - RKC (Kalvínskej cirkvi), ktorí sa predpoludním schádzajú na bohoslužbách. Podľa vedúceho duchovného Reformovaného zboru v Bratislave Imricha Peresa je veľmi dôležité, aby ľudia vo svojom živote prakticky uplatňovali hodnoty, za ktoré Ježiš Kristus zomrel, a to nezištnú lásku, vzájomné odpúšťanie a pomoc.