Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

Kresťania si pripomínajú deň utrpenia, ukrižovania a smrti Ježiša

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

V rímskokatolíckych kostoloch sa dnes ako jediný deň v roku neslúži svätá omša, oltáre sú bez chrámového rúcha.

Bratislava 25. marca (TASR) - Veľký piatok je pre kresťanov deň spomienky na utrpenie, ukrižovanie a smrť Ježiša Krista.

V rímskokatolíckych kostoloch sa dnes ako jediný deň v roku neslúži svätá omša, oltáre sú bez chrámového rúcha. Je to deň osobitne zasvätený spomienke na Ježišovo utrpenie a smrť na kríži. Je to deň pôstu a pokánia, veriaci sa zdržiavajú mäsitých pokrmov.

V tento deň sa čítajú alebo spievajú pašie - časti z evanjelií, ktoré opisujú utrpenie Ježiša Krista od Poslednej večere s učeníkmi až po jeho smrť na kríži.

Namiesto sv. omše sa v rímskokatolíckych kostoloch alebo na kalváriách miest a obcí predpoludním konajú pobožnosti krížovej cesty. Popoludní, väčšinou o 15.00 h, sa v kostoloch uskutočňujú veľkopiatočné obrady utrpenia a smrti Pána Ježiša Krista. Tieto obrady pozostávajú z bohoslužby slova, modlitby veriacich, poklony Svätému krížu a sv. prijímania. Ježišovu smrť pripomína aj liturgická farba - farba krvi.

V bratislavskej Katedrále sv. Martina pobožnosť krížovej cesty vedie arcibiskup metropolita Mons. Stanislav Zvolenský (od 9.00 h), ktorý popoludní o 15.00 h predsedá veľkopiatočným obradom za účasti bratislavského pomocného biskupa Jozefa Haľka.

V gréckokatolíckej Katedrále Povýšenia sv. Kríža v Bratislave (Ul. 29. augusta) sa dnešný Veľký piatok začína o 8.00 h modlitbou Kráľovské hodinky za účasti bratislavského eparchu Petra Rusnáka a ďalších duchovných. Poobede sa koná Veľká večiereň s obradom uloženia plaščenice do hrobu a sv.Liturgia Bazila Veľkého.