Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

Kresťania dnes slávia piatu pôstnu nedeľu, nazývanú aj Smrtná nedeľa

Ilustračné foto Foto: TASR - Svätopluk Písecký

Táto nedeľa má viesť veriacich k spytovaniu svedomia a k pokore.

Bratislava 13. marca (TASR) - Dnešná piata, predposledná pôstna nedeľa pred Veľkou nocou, pripomína kresťanom rozhodnutie Židovskej rady (veľkňazi, farizeji a zákonníci) o odstránení Ježiša z Nazareta. Stalo sa tak po tom, ako Pán Ježiš vzkriesil v Betánii svojho priateľa Lazara. Dnešná pôstna nedeľa, nazývaná aj Smrtná, je v Evanjelickej cirkvi augsburského vyznania (ECAV) na Slovensku zároveň aj prvá pašiová nedeľa.

"Židovskí predstavitelia sa zľakli znakov božskosti a nadprirodzených schopností Ježiša a báli sa, že všetci v neho uveria. Nezniesli skutočnosť, že ako vodcovia duchovne nezvládajú svoje postavenie v Božom ľude. Báli sa, že stratia kontrolu a moc nad ľuďmi, svoje výhody a obchody. Svoj biznis. A vtedy sa rozhodli, že Ježiša zabijú. Pre závisť a žiarlivosť a zo zištných dôvodov. Odtiaľ pochádza názov dnešnej predposlednej pôstnej nedele - Smrtná." Pre TASR to uviedol evanjelický farár v Bratislave-Petržalke Ján Kolesár.

Ako zdôraznil, táto nedeľa má viesť veriacich k spytovaniu svedomia a k pokore. Každý by si mal uvedomiť, že "aj moja úbohosť, sebectvo, nedostatok lásky spôsobili, že Ježiš musel zomrieť". Nielen Židia, ale my všetci sme dôvodom jeho smrti, pripomenul Kolesár.

"Ortieľ smrti vynesený nad Ježišom nie je dôvod na antisemitizmus, ako sa to často aj v našich dejinách zvrhlo. Ako kresťania, teda Kristovi ľudia, by sme mali vedieť, že to bol Boží plán a Božia vôľa, aby sa tak stalo. A padlým človekom, ktorý nezvládol svoju situáciu, sa môžeme ľahko stať aj my, ak v živote položíme dôraz na svoje ľudské, a nie na Božie veci".

"Ak sme kresťanský národ a sme za Boha a za jeho syna Ježiša Krista, ktorý žiadal postarať sa o cudzinca a podeliť sa s ním o jedlo či oblečenie, akákoľvek xenofóbia, rasizmus či dokonca nacizmus, vyzdvihovanie národného nad kresťanské, nemôžu mať v srdci miesto," podčiarkol evanjelický farár.

Pri vstupe do poslednej etapy pôstneho obdobia pred Veľkou nocou Ján Kolesár odporúča veriacim sebakriticky si uvedomiť svoje zlyhania a utiekať sa k Ježišovi.