Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Kresťania dnes spomínajú na prvého mučeníka - sv. Štefana

Foto: TASR/Henrich Mišovič

V gréckokatolíckej cirkvi dnes slávia sviatok Presvätej Bohorodičky a sviatok prvomučeníka Štefana si pripomenú 27. decembra.

Bratislava 26. decembra (TASR) - Dnešný druhý sviatok vianočný je pre veriacich kresťanov dňom spomienky na diakona a prvého mučeníka sv. Štefana, ktorý bol pre vieru v Ježiša Krista ukameňovaný.

Veriaci sa modlia a ďakujú Bohu nielen za neho, ale pripomínajú si všetkých vyznávačov, ktorí pre vieru v Ježiša Krista obetovali život.

Sviatok sv. Štefana je už tradične aj dňom spoločenských kontaktov. V tento deň sa obvykle navštevujú príbuzní a známi, mnohí vinšujú nositeľom mena Štefan.

V gréckokatolíckej cirkvi dnes slávia sviatok Presvätej Bohorodičky a sviatok prvomučeníka Štefana si pripomenú 27. decembra.

V rímskokatolíckej cirkvi po vianočných sviatkoch nasledujú ďalšie významné sviatky, a to sviatok Svätej rodiny, ktorý sa slávi v nedeľu po Narodení Pána - tohto roku pripadá na nedeľu 29. decembra. Prvého januára je sviatok Bohorodičky Panny Márie a 6. januára sa slávi Zjavenie Pána - Traja králi. Vianočné obdobie v cirkvi sa končí sviatkom Krstu Pána (tentokrát 12. januára).